Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Jubileumjaar HVHB start met drie tentoonstellingen

Op 12 maart 1947 werd de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek opgericht onder de naam Vereniging Oud Heemstede. Sinds 2008 heeft de vereniging zijn huidige naam. In het jaar 2022 viert de HVHB haar 75 jarig bestaan met verschillende evenementen.

Deze maand worden een drietal tentoonstellingen geopend en gaat het feestelijk jaar voor de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek beginnen. De openingen zijn respectievelijk op 19 maart (Het Pomphuis), 23 maart (Centraal Servicepunt Bennebroek) en 24 maart (Raadhuis Heemstede) voor genodigden.

Op 14 mei is er tevens een jubileumbijeenkomst met o.a. diverse sprekers, muziek en een gezellig samenzijn voor genodigden en leden in de Pinksterkerk. Informatie hierover kunt u volgen via de nieuwsbrief van de HVHB en de website www.hvhb.nl. En er wordt hard gewerkt aan een jubileumeditie van HeerlijkHeden.

75 jaar HVHB. Beeld: HVHB.

Raadhuis Heemstede

De tentoonstelling laat zien hoe het straatbeeld van Heemstede de afgelopen 75 jaar veranderd is. Waar rond 1950 nog weilanden, bollenvelden en blekerijen lagen, zijn nieuwe wijken ontstaan. Van de Provinciënbuurt tot Merlenhoven, en van de Blekersvaart tot de nieuwbouw bij de haven. Aan de hand van foto’s van toen en nu is de groei van Heemstede goed te volgen, terwijl schilderijen vooral beelden van het vroegere dorp laten zien.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 10 maart tot en met 10 mei tijdens de openingsuren van het Raadhuis.

Raadhuis Heemstede. Beeld: HVHB.

Het Pomphuis, Heemstede

Het Pomphuis, thuishonk van de HVHB, is eveneens ingericht met een mooie tentoonstelling. Aan de hand van foto’s en voorwerpen laat de tentoonstelling zien hoe rijk en divers het culturele en sportieve leven in Heemstede sinds 1947 is. Bekende namen komen aan bod: van RCH-voetbal en de Roei & Zeil Vereniging Het Spaarne tot Theater Minerva en Studio Bovema – maar ook de Flora van 1953.

De tentoonstelling is vanaf 20 maart elke zaterdag en zondag te bezichtigen tussen 11 en 15 uur tot 10 mei met optie tot verlenging (Let op: eerste Paasdag 17 april gesloten). Het adres van het Pomphuis is Waterpark 2 te Heemstede.

Het Pomphuis. Beeld: HVHB.

Centraal Servicepunt, Bennebroek

In 1947 was Bennebroek nog een klein, rustig dorp, te midden van een open en door bollenvelden gedomineerd landschap. De tijd heeft niet stilgestaan. Wat is er in de afgelopen 75 jaar veranderd? Waar is het straatbeeld onveranderd gebleven, welke gebouwen zijn verdwenen en wat kwam ervoor in de plaats? De Reek, de Hervormde Kerk en het Huis te Bennebroek zijn bekend, maar op de tentoonstelling ziet u ook onbekende pareltjes. Foto’s van vroeger en nu hangen naast elkaar en zullen ongetwijfeld zowel herkenning als verbazing oproepen.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 24 maart tot en met 14 mei tijdens de openingstijden van Welzijn Bloemendaal en de bibliotheek. Het adres is Centraal Servicepunt Bennebroek, Kerklaan 6.

Centraal Servicepunt. Beeld: HVHB.

Fotowedstrijd 75 jaar HVHB

HVHB Heemstede en Bennebroek zijn dorpen met veel fraaie, fotogenieke elementen in hun gemeente. Als we dagelijks naar Social Media kijken komen er heel veel mooie foto’s voorbij, waarom zou u er dan niet voor kiezen om deze in te zenden voor de fotowedstrijd 75 jaar HVHB met als titel “Met het Oog op de toekomst”? Uw digitale inzending is welkom! De HVHB is erg benieuwd wat voor u als inwoner en in uw ogen bewaard zou moeten blijven van Heemstede/Bennebroek voor de toekomst. Het kunnen panden zijn, uw eigen woonsituatie, maar ook het Groenendaalse bos behoort tot de mogelijkheden.

De wedstrijd is in twee leeftijdscategorieën: jongeren tot en met 18 jaar en voor iedereen boven de 18 jaar. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze fotowedstrijd. De HVHB heeft de uiterste inleverdatum vastgesteld op 1 oktober 2022 met de bedoeling alle inzendingen ten toon te stellen, maar ook te publiceren in ons prachtige kwartaalblad HeerlijkHeden. Voor de winnaar in beide leeftijdscategorieën wordt een prijs beschikbaar gesteld. De jurering wordt gedaan door Theo Out (fotograaf HVHB) en Harry Opheikens. Hoe u uw bijdrage kunt insturen en de wedstrijdreglementen leest u op de website van de HVHB.

Foto van inzender Ton de Groot (Hoofddorp): De Reek. Via HVHB.

Bron: Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

Publicatiedatum: 24/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.