Hoorn in podwalk ‘Het verhaal van Nederland’

In de 10-delige televisieserie 'Het verhaal van Nederland' neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. Bij de tv serie zijn 10 historische podwalks ontwikkeld. Stap zelf in de geschiedenis en ga op zoek naar sporen uit de Gouden Eeuw met de podwalk in Hoorn!

Book 2 min

In aflevering 7 gaan we terug naar de tijd van kapers en kooplui (1600-1750). In de zeventiende eeuw is Nederland een wereldmacht. Niet alleen dankzij de typische handelsgeest, maar vooral door roof en oorlog. Een kleine elite wordt steenrijk door middel van uitbuiting en onderdrukking van anderen. In deze aflevering volgen we een rijke koopmansfamilie uit Antwerpen en een berooide Duitse matroos die ons meevoeren langs de gouden bergen en zwarte bladzijden van de 17e eeuw. Woensdag 23 maart rond 20.35 uur bij de NTR op NPO 1.

Op stap met podwalks

Bij Het verhaal van Nederland zijn 10 historische podwalks ontwikkeld; gps-gestuurde audiotours waarin Daan Schuurmans je op locatie meeneemt op een reis door de tijd. Stap zelf in de geschiedenis en ga op zoek naar sporen uit de Gouden Eeuw met de podwalk in Hoorn. In deze historische wandeling vertelt Daan je alles over de zwarte randen van de Gouden Eeuw.

De podwalk in Hoorn start aan de rand van de oude binnenstad. Bij de Oosterpoort, die de vijanden moest buiten houden, duiken we het oude Hoorn in. We lopen over smalle bruggetjes en langs brede havens. We vinden hier het statige hoofdkwartier van de VOC en WIC en kijken vanaf de steigers onder de Hoofdtoren richting de horizon over de vroegere Zuiderzee. Hier vandaan vertrokken de schepen richting Azië en Amerika. Door de koppeling met gps weet Daan precies waar je bent. Hij vertelt je waar je naartoe moet en waar je moet kijken. De audiotours zijn te beluisteren via de podwalks app Het verhaal van Nederland (gratis te downloaden via de app stores). Meer over de podwalks lees je hier.

Over de TV-serie 

Het verhaal van Nederland brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. Gerenommeerde archeologen en historici vertellen over de meest recente wetenschappelijke inzichten. Over de gouden bergen, maar ook de schaduwkanten van onze geschiedenis. Het verhaal van Nederland is een verhaal over strijd en verzoening, over vroeger en nu en laat zien wie we zijn en hoe we zo zijn geworden.

Het Verhaal van Nederland is een transmediaal project met naast een NPO 1-serie ook een kinderserie voor Zapp.nl, een podcast met Diederik van Vleuten en een serie podwalks; een app met 10 interactieve wandelverhalen op verschillende historische locaties in Nederland. Meer informatie over het gehele project is te vinden op: HetverhaalvanNederland.nl

De TV-serie is iedere woensdagavond te zien rond 20.35 uur op NPO1. Productie is in handen van Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR.

Bron: NTR

Publicatiedatum: 23/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN