Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Johannes N. Helstone: Suriname in beweging

De Surinaamse componist Johannes N. Helstone (1853-1927) leefde in een tijd van snelle verandering, tijdens en na de afschaffing van de slavernij. Aan de hand van muziek, postkaarten en boeken uit het persoonlijke archief van Helstone krijg je in deze tentoonstelling een inkijk in het leven en werk van deze pionier binnen de Surinaamse klassieke muziek.

Johannes Helstone wordt in 1853 in slavernij geboren op de houtplantage Berg en Dal in Suriname. Tijdens zijn jeugd krijgt hij onderwijs van Duitse zendelingen, waarbij muziek een belangrijke rol speelt. Helstone komt daardoor al vanaf jonge leeftijd in aanraking met Europese klassieke muziek. Zijn muzikale talent valt op en hij gaat studeren aan het conservatorium in Leipzig. Helstone wordt na zijn terugkeer naar Paramaribo een gevierd componist en een prominent figuur in het culturele leven in Suriname.

Naast de persoonlijke documenten van Helstone zijn objecten uit de Surinamica-collectie van het Allard Pierson te zien. Deze stukken belichten de bredere maatschappelijke context waarin Helstone tijdens zijn leven beweegt. Hij maakt een aantal belangrijke keerpunten in de geschiedenis van Suriname mee, die de samenleving snel doen veranderen. In Europa krijgt hij te maken met een publiek dat tegenstrijdige reacties heeft op musici afkomstig uit gekoloniseerde gebieden en op tijdgenoten die ook uit Suriname naar Europa komen.

Johannes Helstone. Beeld: Allard Pierson.

De tentoonstelling is van 29 juni tot 13 oktober te zien in het Allard Pierson in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Bron: Allard Pierson

Publicatiedatum: 29/06/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.