Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Janskerk langer dicht door verbouwing en restauratie

De Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, staat sinds begin juli aan de binnenkant en aan de buitenkant in de steigers. Reden hiervoor zijn werkzaamheden door de gemeente Haarlem aan de buitenkant van het monumentale pand en aanpassingen aan het interieur door het archief.

Aan de binnenkant lijkt de Janskerk bijna een kunstwerk. Zelfs de trappen zijn ingepakt en gereed voor de verbouwing. Gelijk na de bouwvak wordt gestart met het aanbrengen van het stucwerk, alle voorbereidende werkzaamheden zijn al verricht. Omdat de Janskerk een 700 jaar oud monumentaal pand is, wordt het grondig aangepakt met een speciale techniek. De kwaliteit hiervan staat voorop. Het in Haarlem goed bekende bedrijf Van der Worp voert de werkzaamheden uit.

Verbouwing van de Janskerk. Via Noord-Hollands Archief.

Na de voorbereidende werkzaamheden werd geconstateerd dat de stucwerkzaamheden, mede door de droogtijd van het materiaal, meer tijd nodig hebben. Daarom is gezamenlijk met architect Joop Slangen en de aannemer besloten om de verbouwing meer tijd te geven. Dit heeft tot gevolg dat de studiezaal op de Jansstraat pas op dinsdag 26 november weer open is voor publiek. Tot die tijd kan onderzoek worden gedaan op de locatie op de Kleine Houtweg 18.

Verbouwing van de Janskerk. Via Noord-Hollands Archief.

Tijdens de ingrijpende verbouwing en restauratie krijgt naast herstelwerkzaamheden en het stucwerk ook het Archiefcafé een nieuwe uitstraling en wordt een vaste presentatie over drukkerij Joh. Enschedé ingericht. De officiële opening van de Janskerk en de presentatie vinden plaats rond de verjaardag van Haarlem op 23 november 2019 met een feestweekend. Op de website van het Noord-Hollands Archief en op de social media is tijdig alle informatie beschikbaar.

Tekst: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 30/07/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.