Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Een nieuw jaar in Museum Rembrandthuis

Op 18 maart 2023 heropent Museum Rembrandthuis na een verbouwing met 30% meer Rembrandt: vijf extra museale ruimtes, permanente verf- en etsdemonstraties en een multimediatour. Daarnaast organiseert het museum in 2023 diverse tentoonstellingen over Rembrandts leven, werk en liefdes. Ook wordt de beeldvorming rondom Rembrandt onder de loep genomen en wordt Museum Rembrandthuis weer een springplank voor jong talent.

Nergens ter wereld kom je dichter bij Rembrandt dan in Museum Rembrandthuis. Op 18 maart 2023 heropent het museum met 30% meer Rembrandt. Er worden vijf nieuwe museale ruimtes toegevoegd, waaronder een epiloogruimte, een etszolder en een derde tentoonstellingszaal. Dankzij de nieuwe multimediatour komen Rembrandts huis en de zeventiende eeuw echt tot leven. Je volgt het levensverhaal van Rembrandt, van zijn intrek in het pand als ambitieuze celebrity-kunstenaar, tot zijn noodgedwongen vertrek vanwege een opeenstapeling van schulden. Ook worden er straks weer dagelijks ets- en verfdemonstraties gegeven in het museum. Op de plek waar Rembrandt zijn meesterwerken maakt, in het atelier, zie je hoe de kunstenaar zijn verf maakte. Op de nieuwe etszolder ontdek je Rembrandts etstechnieken. Alsof je meekijkt over de schouder van de kunstenaar.

Beeld: Museum Rembrandthuis.

Tekenkunst

74 tekeningen van Rembrandt, Bol, Maes en anderen
The Peck Collection, Ackland Art Museum (USA)

18 maart – 11 juni 2023

Voor het eerst in Europa zijn 74 tekeningen van onder andere Rembrandt, Bol en Maes uit The Peck Collection (Ackland Art Museum, USA) te zien, op de plek waar Rembrandt zelf zijn tekeningen maakte. Je komt haast niet dichter bij een kunstenaar dan door zijn tekeningen. Anders dan schilderijen en etsen, vertellen tekeningen namelijk nóg meer over de werkwijze. Je kunt de hand van de kunstenaar volgen langs de tekenlijnen – of het nu gaat om een snelle schets of om een nauwkeurig uitgewerkt kunstwerk. De tentoonstelling Tekenkunst in Museum Rembrandthuis is ingedeeld in zeven hoofdstukken, die samen de centrale vraag beantwoorden: ‘Waarom maakte een zeventiende-eeuwse kunstenaar tekeningen?’ In de nieuwe, derde tentoonstellingszaal organiseert het museum workshops tekenen met zeventiende-eeuwse technieken en materialen.

Beeld: Museum Rembrandthuis.

Titus is weer thuis

Een zoon, een vader, een meesterwerk
18 maart – 4 juni 2023

Dromerig staart de jonge Titus van Rijn over de rand van zijn lessenaar. Vader Rembrandt ving zijn blik in 1655, toen hij met zijn familie in het statige pand aan de Amsterdamse Jodenbreestraat woonde. Bijna 400 jaar later is het gelukt om Titus weer thuis te krijgen – op de plek waar Rembrandts meesterwerk is geschilderd, in het huis waar Titus is geboren. In Museum Rembrandthuis kom je straks oog-in-oog met het iconische schilderij uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Een speciale ruimte in de tentoonstelling Tekenkunst biedt een unieke ervaring: via de multimediatour word je als bezoeker begeleid in het kijken. Een soort guided meditation, maar dan met drie opties: een kunsthistorisch achtergrondverhaal, een psychologische beschrijving van vader en zoon en verschillende soorten muzikale begeleiding. Je ontdekt zo telkens weer iets nieuws in het beroemde schilderij van Rembrandt.

Beeld: Museum Rembrandthuis.

Rembrandt en de liefde

1 juli – 16 september 2023

Rembrandt staat bekend als een hartstochtelijk man. Maar zie je dat ook terug in zijn etsen? In de zomertentoonstelling Rembrandt en de liefde kijk je door Rembrandts ogen naar de liefde: van dramatische liefde tot ouderliefde, van naastenliefde tot dierenliefde. Rembrandts eigen liefdesleven komt natuurlijk ook aan bod: de kunstenaar vereeuwigde zijn eerste grote liefde, Saskia Uylenburgh, meer dan eens op de etsplaat. Rembrandt en de liefde toont circa 50 etsen uit de collectie van Museum Rembrandthuis om verliefd op te worden.

Beeld: Museum Rembrandthuis.

Rembrandt Open Studio

1 oktober – 1 december 2023

Rembrandts huis wordt weer een creatieve broedplaats tijdens Rembrandt Open Studio. In de zeventiende eeuw werkte Rembrandt niet alleen in het pand aan de Jodenbreestraat; ook vele leerlingen maakten hier kunst, soms wel vier of vijf tegelijkertijd. Nu, bijna 400 jaar later, brengt Museum Rembrandthuis dit weer terug. Elk najaar krijgt jong talent de mogelijkheid om nieuw werk te maken bij Rembrandt thuis. Gedurende twee maanden zullen twee hedendaagse kunstenaars atelier houden in een van de tentoonstellingszalen. De deelnemende kunstenaars van 2023 worden komende zomer bekendgemaakt.

Beeld: Museum Rembrandthuis.

Framing Rembrandt

6 oktober 2023 – 5 februari 2024

Rembrandt kent vele gezichten: het genie, de molenaarszoon, de rebel. Allemaal labels die door de eeuwen heen op de beroemde kunstenaar zijn geplakt. In de tentoonstelling Framing Rembrandt neemt Museum Rembrandthuis je mee langs vier eeuwen beeldvorming aan de hand van kunstwerken, documenten en verrassende objecten. Een van de tentoonstellingszalen wordt bovendien omgebouwd tot een bioscoop, waar fragmenten uit biopics (biografische fictiefilms) over Rembrandt worden getoond; van de vroegste film uit 1920, via een nazi-propagandafilm uit 1942 tot aan de nieuwste verfilming van Rembrandts leven uit 2006.

Beeld: Museum Rembrandthuis.

Bron: Museum Rembrandthuis

Publicatiedatum: 02/01/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.