Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Inzamelingsactie voor herstel stormschade Elswout

Boswachter Rien de Vries van Elswout is een inzamelingsactie begonnen om de stormschade op het terrein te herstellen. Er is 25.000 euro nodig om de eeuwenoude buitenplaats bij Overveen weer toegankelijk te maken voor bezoekers. Door de storm Poly zijn begin juli meer dan 100 grote bomen op Elswout omgegaan.

Op woensdag 5 juli raasde storm Poly met windstoten van meer dan 140 km/uur over het land. Haarlem en omgeving zijn hard getroffen, zo ook de eeuwenoude Buitenplaats Elswout. Voor de boswachters van Staatsbosbeheer en bezoekers van de buitenplaats is dit een grote klap. Meer dan honderd grote bomen zijn omgegaan en hebben van alles meegenomen in hun val. Voor de veiligheid van de bezoekers zijn de meeste paden nu afgesloten. Het is nog te gevaarlijk of simpelweg niet mogelijk om te wandelen in het parkbos. ’De schade is enorm,” vertelt boswachter Rien de Vries. “Meer dan honderd grote bomen, sommige van meer dan 150 jaar oud zijn omgewaaid. Maar ook delen van oude lanen, hekwerken en paden hebben veel schade. Het hoort bij de natuur, maar het doet ook pijn om te zien, het is een verdrietig gezicht.’’

Er wordt keihard gewerkt Elswout weer toegankelijk te krijgen. Het opruimen en herstellen van de schade is een grote en zware klus, die bovendien veel geld kost. Door middel van een crowdfundactie wil Staatsbosbeheer €25.000 ophalen voor het weer openstellen van de buitenplaats. Aannemers moeten worden ingehuurd voor een kraan of hoogwerker, paden hersteld en hout afgevoerd. Met het op te bedrag kan de schade worden opgeruimd en de buitenplaats weer veilig worden opengesteld. Ook het Koepad, een fietspad in de buurt van Elswout kan dan worden hersteld. Herstel van de aangetaste lanen is voor een later moment.

Help Elswout weer open gaan!

‘’Alle beetjes helpen om Elswout weer te kunnen openstellen en de schade te herstellen.’’ zegt boswachter Rien de Vries. Bij donaties vanaf € 100 neemt de boswachter je mee op een exclusieve excursie langs de stormschade. In deze excursie laat Staatsbosbeheer zien wat de impact is van de storm en hoe de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Uiteraard komt daar ook uitgebreid de natuur op de buitenplaats aan bod.

Wil je ook weer kunnen genieten van de mooie natuur in parkbos Buitenplaats Elswout en draag jij ook je steentje bij aan de het herstel van de stormschade? Doe mee en doneer dan nu!

Doneer via Ideal of via Tikkie!

Bronnen: Monumentaal en Buitenfonds

Publicatiedatum: 23/07/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.