Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Methode Parlevliet

Stichting Cultuurhistorie Wijdewormer is te gast in het Purmerends Museum met een expositie over de bijzondere 'Methode Parlevliet'. De tentoonstelling is tot en met 15 maart 2020 te zien.

In de Wijdewormer werkte tussen 1929 en 1939 Pieter Parlevliet, een jong schoolhoofd en een vernieuwer op het gebied van tekenonderwijs. Meester Parlevliet geloofde niet in het vrije tekenen en natekenen dat toen ter tijd gebruikelijk was. Dat bracht kinderen volgens hem niet verder. Hij gaf de schooljeugd het hele jaar door specifieke opdrachten, afhankelijk van het seizoen of evenement of na het vertellen van verhalen.

Enkele tekeningen van de leerlingen van Pieter Parlevliet. Collectie Waterlands Archief, via Purmerends Museum.

Meester Parlevliet gaf vooraf alleen aan om welk onderwerp het ging en de aanwijzingen om goed te kijken en zelf te ervaren. Zijn motto was: ‘tekenen leer je door veel te tekenen’. Het viel bij zijn leerlingen in goede aarde: in de tien jaar die volgden werden honderden tekeningen van soms uitzonderlijke kwaliteit gemaakt. Omdat de kinderen vaak de dingen en mensen om hen heen als onderwerp hadden, geven de tekeningen van toen een prachtig kijkje in het dagelijks leven van ongeveer 90 jaar geleden.

Enkele tekeningen van de leerlingen van Pieter Parlevliet. Collectie Waterlands Archief, via Purmerends Museum.

De collectie tekeningen is ondergebracht bij het Waterlands Archief. Tot en met 15 maart 2020 zijn ze te bewonderen in de tentoonstelling ‘Methode Parlevliet’ in het Purmerends Museum. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Purmerends Museum.

Tekst: Purmerends Museum

Publicatiedatum: 05/12/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.