Hotel en restaurant in kerkgebouw Hoorn

Heavens Hotel Hoorn en Restaurant The Saint hebben hun deuren geopend in de rijksmonumentale Grote Kerk aan het Kerkplein te Hoorn. Het beeldbepalende gebouw is tussen 1881 en 1883 verrezen naar ontwerp van architect Constantijn Muysken. Het gebedshuis, al in 1968 onttrokken aan de eredienst, geldt – met onder meer appartementen in de kap en een winkel in de grote kerkruimte – als een vroeg voorbeeld van herbestemming.

Book 2 min

Horeca en hotel

Na een haalbaarheidsonderzoek zijn onlangs plannen voor een café-restaurant op de begane grond en 43 hotelkamers op de verdiepingen in de bovenliggende kerkruimte uitgewerkt, inclusief oplossingen voor nieuwe duurzame klimaatinstallaties.

De Grote Kerk, eigendom van Dutchen Group, was in de jaren ’80 al voorzien van een interieur met twee verdiepingen, maar deze genieten nu een compleet andere identiteit. Het terugbrengen van het open karakter, en herstel van de ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de hogere gebedsruimten tot aan het gewelf waren uitgangspunten voor het nieuwe ontwerp van Hylkema Erfgoed.

De Grote Kerk Hoorn. Foto: Hnapel, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

In het schip

De 43 hotelkamers zijn gesitueerd in het schip van de kerk. Ze staan volledig los van het kerkinterieur: zo kan in de kamers zelf een optimaal binnenklimaat worden gecreëerd en maximaal comfort worden behaald, zonder daartoe de monumentale afwerkingen van de kerk zelf aan te tasten.

Vanuit de kamers hebben gasten prachtig uitzicht op het historische kerkinterieur en de bijzondere details, en ook vanuit de verkeersruimten en openbare horeca is de grootsheid van het kerkinterieur weer beleefbaar gemaakt.

De herbestemde Grote Kerk Hoorn is klaar voor een duurzame toekomst. Foto: Heavens Hotel Hoorn.

Buitenterras

Onderdeel van deze opgave was het creëren van een meer actieve interactie tussen binnen en buiten. Hiertoe is onder meer een overdekt buitenterras aangelegd aan de zuidzijde van het kerkplein, en zijn deuren en ramen in de gevel geplaatst die een overgang bieden van de kerk naar het kerkplein, en zorgen voor meer licht in het interieur en betere beleefbaarheid van het gebied.

Om te voorzien in de veranderde comfortbehoefte is een duurzame klimaatinstallatie geplaatst, verwerkt in de nieuwe toevoegingen van het hotel. Ook zijn de opstelplaatsen voor de installaties die normaliter buiten staan, verwerkt in de leegstaande delen van de kerktoren.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 10/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN