Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Reclames Geesink studio te zien op Eye Film Player

Op de Eye Film Player zijn in de komende maanden compilaties te zien van Joop Geesinks animatiefilmpjes. Geesink richtte in 1942 een filmstudio op die honderden reclames maakte: knap gemaakte poppen-animatiefilms onder de naam Dollywood en live-actionfilms onder de naam Starfilm. De omvang van de studio was ongekend binnen de bescheiden Nederlandse filmindustrie. Daar komt het internationale bereik en de hoogwaardige kwaliteit van de animaties nog bij. Er werd niet voor niets gesproken over de Duivendrechtse Disney.

Joop Geesink (1913-1984) werd ook wel ‘de Duivendrechtse Disney’ genoemd. Philips was een van de belangrijkste klanten van zijn animatiestudio, waar hij poppenfilms en live-action films maakte. Daarnaast had Geesink ook veel klanten in Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In de VS sprak men zelfs van ‘the Geesink technique’ die verwijst naar de zeer goed uitgevoerde art direction en professionele animatietechniek. 670 poppen uit de films zijn onlangs aan de Eye-collectie toegevoegd.

Joop Geesink is ook de bedenker van het figuurtje Loeki de Leeuw dat tijdens de Ster-reclameblokken op televisie uitgezonden wordt. Dit jaar is het 50-jarig lustrum van Loeki de Leeuw.

Dochter Louise Geesink: “Ik ben opgegroeid te midden van mijn vaders aanstekelijk vrolijke animatiefilms. Ze zijn nog steeds leuk en ik vind het geweldig dat ze nu via de Eye Film Player wereldwijd voor iedereen toegankelijk worden. Gaat dat zien! Met grote dank aan Eye Filmmuseum, die zijn films beheert en digitaliseert. En die ook nog onlangs een verzameling van 670 poppen uit de films aan de collectie heeft toe kunnen voegen.”

Philips Cavalcade 75 Years of Music (Max Keuris, 1966). Via EYE Filmmuseum.

Reclames van de Geesink-studio

De tien thematische programma’s uit de periode 1942-1972 geven ook een mooi beeld van het begin van de consumptiemaatschappij. Massaproductie en consumptie worden nog als iets positiefs gezien.

‘Hoewel iedereen Geesinks filmpjes van Loeki de Leeuw kent is dit baanbrekende werk in de vergetelheid geraakt. Dankzij Eye komt daar nu verandering in.’ – VPRO gids, nr. 32

Reclames van de Geesink-studio (1942-1972), maandelijks aangevuld tot tien compilaties; gratis te zien op player.eyefilm.nl

Bron: EYE Filmmuseum

Publicatiedatum: 11/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.