Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Fietsroutes door de jarige Purmer

De zomer is in het land. Zoek verkoeling op de fiets en maak een tochtje door de Purmer, die dit jaar 400 jaar bestaat. Het Waterlands Archief maakte twee verschillende fietsroutes langs historische punten.

Stap op de fiets en beleef de verhalen van de Purmer

Ter gelegenheid van 400 jaar de Purmer zijn er twee fietsroutes gemaakt: een van 17 km door het noordelijke deel en een van 15 km door het zuidelijke deel van de polder. Beide routes starten bij het kruispunt Purmerenderweg-Westerweg bij de Purmerkerk en kunnen makkelijk worden gecombineerd. Maak met de routes een tijdreisje door de geschiedenis van het gebied.

Buitenplaats Westwijck stond aan de Westerweg.

Onderweg

Lees bijvoorbeeld over de droogmaking van het Purmermeer met behulp van poldermolens in het eerste kwart van de zeventiende eeuw. Nu zorgen drie elektrische gemalen er voor dat de inwoners van de Purmer droge voeten houden.

Maak kennis met de locaties waar ooit prachtige buitenplaatsen stonden zoals kasteel Ilpenstein en Wolffenhoeck waar dichter Joost van den Vondel een graag geziene gast was. Ook kom je langs de kaasfabrieken De Purmer en De Verwachting, waar boeren in de vorige eeuw hun melk naartoe brachten. Ook lees je over de brand in de kerk in de Purmerbuurt en de huidige kerk die daarvoor in de plaats kwam.

Ooit reed er een trammetje door de Purmer. De tram rijdt al lang niet meer maar het tracé is nog grotendeels herkenbaar in het landschap.

De fietsroute op Waterland op de kaart.

Waterlands Archief en HHNK

De routes zijn ontwikkeld door het Waterlands Archief en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gratis af te halen op diverse locaties in de gemeenten Edam-Volendam, Purmerend en Waterland waaronder bij de gemeentehuizen, VVV’s, enkele musea en bibliotheken en het Waterlands Archief. Daarnaast zijn de routes digitaal te vinden op onze website Waterland op de kaart:

Fietsroute: Noorden van de Purmer

Fietsroute: Zuiden van de Purmer

Daar vindt u ook printbare versies op A4-formaat.

Bron: Waterlands Archief

Publicatiedatum: 09/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.