Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Holocaust Namenmonument is een graf voor mensen die geen graf hadden

Op zondag 19 september ontving Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, koning Willem-Alexander voor de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument. Met het Holocaust Namenmonument krijgt Nederland ruim 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog eindelijk een monument met de namen van de 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Het door de Pools-Amerikaanse architect Daniël Libeskind ontworpen monument staat aan de Weesperstraat in Amsterdam.

Volgens journalist en historica Sietske van der Veen confronteert het monument en houdt het slachtoffers uit vergetelheid. “Het maakt mensen bewust waar discriminatie en haat uiteindelijk toe zouden kunnen leiden”, zegt ze in OVT. ”De spiegels bovenop het monument weerspiegelen het heden en laten de omgeving zien waaruit deze mensen zijn weggerukt. Het is echt indrukwekkend.”

Holocaust Namenmonument (Amsterdam). Foto: Christian Michelides, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons.

Het monument in 360 graden

Van boven gezien vormen vier Hebreeuwse letters in spiegelend staal samen het woord dat ‘in herinnering aan’ betekent. Wie het monument van architect Daniel Libeskind in Amsterdam bezoekt, dwaalt door een labyrint van bakstenen muren die de stalen letters dragen. In de stenen staan de namen gegraveerd van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

Het zijn de namen van de Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s zijn vermoord of omgekomen. Zij hebben nooit een graf gekregen. In de special van de NOS navigeer je in 360 graden door een groot deel van het Holocaust Namenmonument. Achter elke steen met een naam gaat een levensverhaal schuil met een tragisch einde. Bekijk twintig van deze verhalen die zijn uitgelicht in tekst en beeld. Bekijk hier het Nationaal Holocaust Namenmonument in 360 graden.

Bronnen: De Erfgoedstem, Nationaal Holocaust Namenmonument, NOS

Publicatiedatum: 24/09/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.