Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hoe klonk het Oudnederlands in de elfde eeuw?

Vaak wordt het bekende elfde-eeuwse gedichtje ‘Hebban olla vogala’ gezien als het oudste voorbeeld van de Nederlandse taal. Er zijn echter nog meer bronnen bewaard gebleven, zoals de Egmondse Williram. Historisch taalkundige Peter-Alexander Kerkhof maakte samen met Archeologie Rotterdam op basis van deze bronnen een reconstructie van het Oudnederlands, zoals dat in de elfde eeuw gesproken werd.

In dit publieksfilmpje wordt u rondgeleid door het 11e-eeuwse dorp Rotta (de voorganger van het latere Rotterdam), waarbij de rondleiding in het Oudnederlands wordt gegeven. Aan de hand van Oudnederlandse en Modernnederlandse ondertitels kunt u de gesproken taal van duizend jaar geleden zelf volgen. In het filmpje ziet u het landschap van de Rotte rond 1020 na Chr. met op de oevers de erven en boerderijen.

Het onderzoek is verricht door historisch taalkundige Peter-Alexander Kerkhof. De 3D-animatie, verzorgd door Carolien Bijvoet van Alarmvogel, is gemaakt aan de hand van de opgravingsgegevens die uit de bouwput van de Rotterdamse markthal komen.

Bron: Peter-Alexander Kerkhof (Schatten van het Nederlands)

Publicatiedatum: 20/05/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.