Historische Tuin en Oud Aalsmeer gaan fuseren

Stichting Historische Tuin Aalsmeer en Stichting Oud Aalsmeer gaan fuseren. Per 1 januari worden de twee organisaties samengevoegd tot één stichting: de Stichting Historisch Aalsmeer.

Book 2 min

De Historische Tuin Aalsmeer is een botanische tuin die is ontstaan op kwekersgrond, een levend museum. Vroeger bevond de kwekerij van de familie Maarse, bijgenaamd ‘Dahlia Maarse’ zich op deze akker. De familie werd zo genoemd vanwege hun befaamde collectie dahlia’s, waarover de Historische Tuin gelukkig nu nog beschikt. Daarnaast is de Historische Tuin zeer bekend om zijn collectie seringen, rozen en clematis. En dit is slechts een greep uit de meer dan 1200 aanwezige soorten en variëteiten. De Historische Tuin houdt vroeger geteelde gewassen in stand, bewaart historische interessante opstallen en oude teeltwijzen. Daarnaast verzamelt de Historische Tuin voorwerpen en materialen die van belang zijn geweest voor de tuinbouwgeschiedenis van Aalsmeer.

De Stichting Oud Aalsmeer houdt zich bezig met de geschiedenis van Aalsmeer, Kudelstaart en Calslagen. Vanaf de oprichting op 17 juni 1969 is Stichting Oud Aalsmeer een actieve groep die op allerlei fronten de lokale geschiedenis levend houdt. Dat doen ze door het aansturen van verschillende werkgroepen: o.a. Archief, Klederdrachten, maar ook door het regelmatig uitgeven van publicaties over de lokale geschiedenis. Het ‘clubhuis’ van Oud Aalsmeer bevindt zich in de voormalige boerderij Dahlia Maarse naast de Historische Tuin Aalsmeer.

Bloemenkas van de Historische Tuin Aalsmeer. Foto: RCE.

Een gedeelde toekomst

Stichting Historische Tuin Aalsmeer en Stichting Oud Aalsmeer gaan fuseren. Per 1 januari worden de twee organisaties samengevoegd tot één stichting: de Stichting Historisch Aalsmeer. Deze fusie heeft verschillende voordelen. Zo ontstaat een grotere bestuurlijke slagkracht, een krachtiger stem naar buiten toe en kan de financiering van bepaalde projecten makkelijker vanuit één entiteit worden geregeld. Een goed voorbeeld hiervan is de restauratie van boerderij Dahlia Maarse.

De fusie is vooral organisatorisch van belang. Het betekent niet dat de oude namen verdwijnen. De activiteiten van het tuinbouwmuseum blijven gewoon plaatsvinden onder de naam Historische Tuin en de activiteiten op het gebied van lokale historie onder de naam Oud Aalsmeer.

Boerderij Dahlia Maarse. Foto: Stichting Oud Aalsmeer.

Bron: Historische Tuin Aalsmeer

Publicatiedatum: 01/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN