Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

350 jaar Rampjaar: de Republiek in gevaar

In 1672 werd de Republiek der Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Zweden, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. Benieuwd naar de paniek die deze invallen veroorzaakten? Luister dan de vierdelige serie die op het radioprogramma OVT is uitgezonden. Hierin worden de achtergronden van het Rampjaar op levendige wijze toegelicht. Of bezoek de nieuwe tentoonstelling in het Stadhuis van Nieuwpoort, waar allerlei activiteiten zullen plaatsvinden in het kader van het Rampjaar 1672.

1672 staat bekend als het Rampjaar, een dieptepunt in de Nederlandse geschiedenis. In dat jaar wordt de jonge Republiek der Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Zweden, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. Een eeuw nadat de geuzen den Briel innamen en de strijd voor onafhankelijkheid begon, dreigde er alweer een eind te komen aan de Verenigde Nederlanden. De ontreddering was groot en de verwarring totaal: het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos.

In 2022 is het 350 jaar geleden dat het Rampjaar de Republiek deed wankelen op haar grondvesten. Op verschillende plaatsen in ons land wordt daarom stilgestaan bij dit conflict, bijvoorbeeld tijdens de Dag van het Kasteel. Daarom nemen we je graag even mee terug de schoolbanken in, voor een kleine geschiedenisles. In deze vierdelige serie, die eerder op het radioprogramma OVT is uitgezonden, leer je alles over de achtergrond van het Rampjaar 1672, met ooggetuigenverslagen, krantenberichten en brieven uit de tijd zelf. Luister en huiver!

Deel 1: via deze link.
Deel 2: via deze link.
Deel 3: via deze link.
Deel 4: via deze link.

Lodewijk XIV trekt bij Lobith Nederland binnen. Adam Frans van der Meulen, 1672 – 1690. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Tentoonstelling in Stadhuis Nieuwpoort

Het historische stadhuis van Nieuwpoort (Zuid-Holland) wordt vrijdag 18 maart 2022 feestelijk heropend. Het afgelopen jaar is het pand dicht geweest voor een opknapbeurt en de Historische Kring Nieuwpoort richt nu een deel van het stadhuis in als museum. Hierin komt een nieuwe expositie over de geschiedenis van het stadhuis (met een maquette van de vesting) en zijn relatie met de Oude Hollandse Waterlinie, met de nadruk op het Rampjaar 1672.

De datum van de heropening, vrijdag 18 maart, is niet voor niets gekozen. Het vormt de aftrap van allerlei festiviteiten die het hele jaar door gaan plaatsvinden in het stadje. Het is dan namelijk 350 jaar geleden dat de Oude Hollandse Waterlinie voor het eerst werd ingezet. In 2022 worden er veldslagen nagespeeld en slaan Nieuwpoort en het tegenoverliggende Schoonhoven (als twincities) de handen ineen om verschillende activiteiten te organiseren.

Bronnen: Dag van het Kasteel, OVT en Stichting Liniebreed Ondernemen

Publicatiedatum: 02/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.