Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Herfstvakantie in Westfries Museum

In de herfstvakantie, die van zondag 13 tot en met zondag 27 oktober duurt, kun je zowel in het Westfries Museum in Hoorn als op het VOC-schip (replica) Halve Maen terecht.

Zowel op het schip – De Halve Maen biedt een voordelig familiekaart aan – als in het museum kunnen kinderen met het uitvoeren van diverse opdrachten een heus zeemanskompas verdienen. De opdrachten variëren van het leggen van zeemansknopen tot het beantwoorden van vragen hoe je scheurbuik en zeeziekte voorkomt.

De Halve Maen. Foto door Ed Post, via Westfries Museum.

Maar je kunt ook zien hoe het restaureren van schilderijen in zijn werk gaat. Restaurator Ronald de Jager geeft de vier levensgrote schuttersstukken een onderhoudsbeurt. En hij vindt het blijkbaar niet erg om daarbij – van een veilige afstand, dat wel – op zijn vingers te worden gekeken.

Medewerkers van het museum geven vijf dagen lang (17, 18, 22, 24 en 25 oktober, tussen 11-17 uur) uitleg. Over de schoonmaakmiddelen die de restaurator gebruikt, hoe hij diepe krassen vult en de zichtbaarheid van wat hij retoucheert. Bezoekers mogen ook zelf op een grote kleurplaat uitproberen hoe dat retoucheren in zijn werk gaat.

Restaurator Ronald de Jager aan het werk. Via Westfries Museum.

Woensdag 23 oktober is er om 14 uur nog een KinderMuseumCollege. Educator Eugene Bakker zal dan vertellen over meisjes aan boord van VOC-schepen in de 17e eeuw. Dit college is gratis voor kinderen, maar je dient je wel uiterlijk 20 oktober op te geven via educatie@wfm.nl. Kijk voor meer informatie op www.wfm.nl.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 09/10/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.