Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Crowdfunding De Nieuwe Ooster gestart

Op woensdag 9 oktober herdacht begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam haar 125-jarig bestaan. Ter ere van dit jubileum wil de begraafplaats een bronzen borstbeeld van landschapsarchitect Leonard Anthony Springer plaatsen. Daarvoor is nu een crowdfundingsactie gestart.

Begraafplaats De Nieuwe Ooster werd in 1894 geopend in het groene gebied van de Watergraafsmeer. Het ontwerp voor het oudste gedeelte kwam van landschapsarchitect Leonard Anthony Springer (1855-1948), die ook het Oosterpark en een deel van buitenplaats Frankendael ontworpen heeft. Als fervent liefhebber van bomen, legde Springer bovendien de basis voor het uitgebreide arboretum.

Tegenwoordig is De Nieuwe Ooster een rustige en groene oase in de stad. Hoewel het in de eerste plaats een plek van rouw is, waar meerdere uitvaarten per dag plaatsvinden, doet het park bepaald niet somber aan. Amsterdammers komen er dan ook graag om in alle rust een wandeling te maken. Deze prettige sfeer heeft het park nog altijd te danken aan de visie van Springer.

Kaart van de Nieuwe Oosterbegraafplaats, ca. 1894. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Om het 125-jarig bestaan van De Nieuwe Ooster te vieren, wil de begraafplaats haar ontwerper graag eren met een bronzen borstbeeld. Hiervoor is op woensdag 9 oktober een kleimodel onthuld. Voor een bronzen versie van het beeld zijn echter meer middelen nodig. Hiertoe is Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster een inzamelingsactie gestart.

Iedereen die De Nieuwe Ooster een warm hart toedraagt, wordt opgeroepen om mee te helpen. Donaties kunnen tot 1 april 2020 overgemaakt worden op rekeningnummer NL 76 INGB 0003 6991 05, t.n.v. Stichting Arboretum Nieuwe Ooster, onder vermelding van ‘Beeld Springer’. Kijk voor meer informatie op de website van de stichting.

Gezicht op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Publicatiedatum: 10/10/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.