Hendrik & Paula Kerstens: Self-Reflective

De tentoonstelling Self-Reflective in Museum Hilversum brengt voor het eerst in tien jaar de kenmerkende indringende portretten van de internationaal erkende fotograaf Hendrik Kerstens weer samen. Naast verrassende topstukken is ook niet eerder getoond nieuw werk te zien.

Book 1 min

Model

Kerstens werkt al jarenlang met zijn dochter Paula als vast model voor zijn portretten. Hij werkt met voorwerpen uit het huishouden zoals taartranden, slagroomspuiten of een dweil. In de portretten vindt een spel plaats met de Vlaamse-Hollandse portretkunst van eenvoud en alledaagsheid.

Reeks zelfportretten

Inmiddels is Paula volwassen en afgestudeerd in de kunstgeschiedenis. Ze heeft met haar kunsthistorische kennis de beelden verder verrijkt. Daarbij is de invloed op haar beeltenis steeds groter geworden. Zo staat bijvoorbeeld de monitor van de digitale camera bij het fotograferen op haar gericht. Inmiddels, en daar duidt de titel van de tentoonstelling ook op, wordt de serie Paula langzamerhand een reeks zelfportretten.

Hendrik en Paula Kerstens, Golden Cake Hat, 2022 ©Hendrik en Paula Kerstens, Bijzondere Collecties, Universitaire Bibliotheken Leiden.

Samenwerking

De tentoonstelling Self-Reflective is een samenwerking met Universitaire Bibliotheken Leiden, waar zich een kennis- en onderzoekscentrum voor de fotografie bevindt. Gastcurator is Maartje van den Heuvel, conservator Fotografie van Universitaire Bibliotheken Leiden.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek, waarin alle tot nu toe verschenen foto’s van de serie Paula zijn opgenomen. Deze is verkrijgbaar in de museumwinkel.

Symposium Portret, beeldcultuur, identiteit
Vrijdag 2 juni | 14 – 17 uur | € 10,00

Hendrik Kerstens legt al jarenlang zijn dochter Paula vast op beeld, waarbij de invloed van Paula op haar portret steeds groter wordt. Dit symposium gaat in op actuele aspecten van het portret, tegen de achtergrond van verschuivende maatschappelijke verhoudingen. Met onder anderen Hendrik en Paula Kerstens, en Maartje van den Heuvel. Kijk hier voor het complete programma. Aanmelden

Curator aan het woord
Zondag 11 juni | 14.00 uur | € 7,50 (excl. museumentree) Maartje van den Heuvel is de gastcurator en conservator van de fotocollectie van Universiteit Leiden. In haar rondleiding vertelt ze over de werken en de relatie met de schilderkunst. Aanmelden

Bron: Museum Hilversum

Publicatiedatum: 02/06/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN