Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hendrik Kruseman: Een Alkmaarder in New York

Maar liefst 70 etsen werden in november 1892 in een kist bezorgd bij Stedelijk Museum Alkmaar. Fraaie taferelen in zwart-wit van molens, watervallen, rotspartijen en bruggetjes, soms op uitzonderlijk groot formaat. De etsen waren vanuit Amerika verzonden door de in Alkmaar geboren en getogen Hendrik Dirk Kruseman van Elten (1829-1904).

Een Alkmaarder in New York

Kruseman van Elten woonde en werkte, met een korte onderbreking, ruim dertig jaar in New York. Hij betrok er een atelier in het beroemde Tenth Street Studio Building, het kloppende hart van de Amerikaanse kunstwereld. In de zomermaanden werkte hij graag vanuit zijn buitenhuis in Ellenville, in de Rondout Valley, een prachtig natuurgebied 90 mijl ten noordwesten van New York.

A corner of the farm, Sloatsburg New York, 1885. Via Stedelijk Museum Alkmaar.

Amerikaanse en Hollandse landschappen

In 1878 begon Kruseman van Elten met het steeds populairder wordende etsen en werd hij lid van de New York Etching Club. Jaarlijks stelde de kunstenaar daar zijn etsen tentoon, met Amerikaanse én Hollandse landschappen. Daarmee speelde hij in op de bewondering van het Amerikaanse publiek voor de Hollandse zeventiende-eeuwse meesters. Zelfs de landschappen die hij in de vrije natuur vastlegde, herinneren sterk aan zijn geboorteland.

Old House on the Hilltop, Ellenville N.Y., North America, 1880. Via Stedelijk Museum Alkmaar.

Toen het zichtvermogen van de kunstenaar verslechterde en hij de etsnaald definitief moest neerleggen, besloot de kunstenaar een vrijwel complete set van zijn etsen na te laten aan het museum van zijn geboortestad. Voor het eerst worden al deze etsen nu samen gepresenteerd.

De tentoonstelling is vanaf 9 juni (onder voorbehoud) t/m 29 augustus 2021 te zien in Stedelijk Museum Alkmaar. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum.

Bron: Stedelijk Museum Alkmaar

Publicatiedatum: 26/05/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.