Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Expositie VerWEVEN toont mode uit Amsterdam-Noord

Dinsdag 25 mei 2021 opent op de Modestraat in Amsterdam-Noord de expositie verWEVEN met Fleur Ouwerkerk, een kunstproject van de Modestraat en Kunst in Noord. Voor dit project heeft Fleur Ouwerkerk een serie workshops 'Wearable Art maken' gedaan met twintig inwoners van Amsterdam-Noord, waarin weeftechniek centraal staat.

Over Fleur Ouwerkerk

Fleur Ouwerkerk is beeldend kunstenaar en is gefascineerd door het complexe en veelomvattende begrip identiteit. De manier waarop mensen hun identiteit bepalen en uitdragen door wat ze dragen is voor haar een oneindige bron van inspiratie. Fleur is bekend om haar ‘Wearable Art’: kunstwerken die op het hoofd of het lichaam gedragen kunnen worden. Ze weefde bijvoorbeeld met ongewone materialen als dropveters, messing draad en riet. Tegenwoordig werkt ze vooral met synthetisch haar. Ook maakt ze indringende fotoportretten van zichzelf en van anderen. Meer van haar werk is te zien op Instagram en op www.fleurouwerkerk.com.

Onder haar artistieke leiding hebben de deelnemers in duo’s een draagbaar object voor elkaar ontworpen, geweven en genaaid. Daarbij gebruikten ze gerecycled plastic, textiel, fietsbanden en oude kranten.

Simone met de Wearable Art objecten die haar workshop partner Sonia voor haar heeft gemaakt. Foto: Fleur Ouwerkerk // Kunst in Noord // Modestraat.

Wearable art objecten en levensgrote fotoportretten

Tijdens de expositie zijn alle Wearable Art objecten van de deelnemers te zien. Ook hangen er twintig levensgrote fotoportretten die Fleur Ouwerkerk van hen heeft gemaakt. Daarop dragen de deelnemers het geweven kunstwerk dat hun workshop partner voor hen heeft ontworpen en uitgevoerd. Het hele traject van ontwerp tot object heeft een paar maanden geduurd. De tijd en aandacht die de deelnemers aan elkaar hebben besteed, is terug te vinden in de verfijnde kledingstukken en hoofdtooien. Ook de invloed van hun verschillende achtergronden vind je terug in de details van hun werk. Je ziet dat de geportretteerden niet zomaar model staan; ze koesteren wat ze hebben gekregen en poseren met trots.

Eduard draagt de geweven ‘sjaal’ die zijn workshop partner Eveline voor hem heeft ontworpen. Foto: Fleur Ouwerkerk // Kunst in Noord // Modestraat.

Waar en wanneer

VerWEVEN met Fleur Ouwerkerk is te zien van dinsdag 25 mei tot en met zaterdag 26 juni op de Modestraat. De Modestraat is een culturele broedplaats en community hang-out op het Buikslotermeerplein 15-17 in Amsterdam-Noord. In onze ateliers hebben zowel kunstenaars als sociale ondernemers een werkplek. Bij het BuurtLokaal kun je terecht voor een koffie of lunch. En in de Wisselboetiek ruil je je kleren voor een nieuwe vintage vondst. Bij Stitch Around kun je leren hoe je van die vondst een compleet nieuwe creatie maakt.

De Modestraat is ook een buurtlab, waar het artistiek programma, de gesprekken en de ontmoetingen over identiteit gaan. En om het alledaagse leven in een roerig en kleurrijk stadsdeel! Professionele kunstenaars betrekken Noorderlingen bij hun creatieve projecten, met de verbeelding als middel om elkaar beter te leren begrijpen en kennen. De deuren staan open voor alle inwoners van de buurt, en voor hun vrienden van verre.

Gul toont de tuniek die haar workshop partner Bodil voor haar weefde. Foto: Fleur Ouwerkerk // Kunst in Noord // Modestraat.

De Modestraat is open van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De tentoonstelling is op afspraak ook op dinsdagen en zondagen te zien, via info@kunstinnoord.nl.

Bron: De Modestraat

Publicatiedatum: 25/05/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.