Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Graven rond De Nieuwe Kerk

Volgend jaar staat er een grote operatie gepland in De Nieuwe Kerk, waarbij maar liefst acht zuilen een nieuwe fundering zullen krijgen. Deze indrukwekkende renovatie vormt tevens een unieke gelegenheid voor een fascinerende archeologische ontdekkingstocht onder de grond. Vanaf 25 mei zullen archeologen beginnen met het graven van de eerste sleuven, in de hoop talloze skeletten en andere waardevolle vondsten bloot te leggen. Een boeiend avontuur dat ons een bijzonder inzicht geeft in het verleden van deze historische locatie.

Het imposante middeleeuwse bouwwerk aan de Dam, dat al sinds 1409 een prominente rol speelt, wordt al eeuwenlang met uiterste zorg onderhouden. Een gebouw van dergelijke omvang en historische waarde vereist immers een solide fundering.

In de vorige eeuw zijn er al 133 zuilen van de kerk verstevigd met behulp van beton. Echter, acht zuilen in het westelijke gedeelte van de kerk zijn destijds niet aangepakt. Nu is het moment aangebroken om deze zuilen alsnog van de nodige versteviging te voorzien. Een grootschalig project staat op het punt te beginnen, waarbij een deel van de grond zal worden ontgraven. Een complexe onderneming die de stabiliteit van dit eeuwenoude bouwwerk voor de toekomst zal waarborgen.

Eerste bibliotheek van Amsterdam in de Nieuwe Kerk. Beeld: Gemeente Amsterdam

De grond in

Archeologen beginnen hun onderzoek door de grond te verkennen op waardevolle vondsten. Vanaf 25 mei graven ze sleuven en analyseren ze de grond, wat doorgaat tot 2 juni. In juli zullen ze op een andere locatie hetzelfde doen. Daarnaast wordt er bouwtechnisch onderzoek uitgevoerd naar de funderingen.

Skeletten

Het wordt verwacht dat in dit deel van de kerk veel overblijfselen van eeuwenoude menselijke begravingen te vinden zijn, ondanks eerdere opruimingen. Er kunnen mogelijk honderden skeletten aanwezig zijn. Dit biedt ons de mogelijkheid om veel te leren over het leven, de gezondheid en de begrafenisrituelen van vroegere Amsterdammers. Een team van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam zal een aantal van deze skeletten bestuderen.

Doneer voor de zuilen

De fundering van het project kost 2,5 miljoen euro. Om dit te bekostigen voert de Nieuwe Kerk een grote publiekscampagne genaamd ‘Doneer voor de zuilen, een fundament voor de toekomst’. Deze campagne is bedoeld voor iedereen die een warme genegenheid heeft voor deze monumentale kerk.

Kijk hier voor meer informatie over de herfundering van de zuilen in de Nieuwe Kerk.

Bronnen: De Erfgoedstem en Gemeente Amsterdam

Publicatiedatum: 04/06/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.