Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Volg het onderzoek naar het Twee Kanonnenwrak

Vanaf maandag 5 juni doen maritiem archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) twee maanden lang onderzoek aan het scheepswrak BZN9. Dit schip is in de 17e eeuw gezonken op de Reede van Texel en is ook wel bekend onder de naam ‘Twee kanonnenwrak’. Het wrak is onderdeel van het Rijksmonument Burgzand Noord, waar ook het beroemde Palmhoutwrak ligt.

Informatieavond

Gedurende het onderzoek organiseren de RCE en Museum Kaap Skil verschillende activiteiten. Om te beginnen is er op woensdag 7 juni een informatieavond waarin maritiem archeoloog Thijs Coenen vertelt wat de opgraving inhoudt en wat er, onder én boven water, staat te gebeuren. De bijeenkomst vindt plaats in het entreegebouw van Museum Kaap Skil en start om 19.30 uur.

Neem een kijkje bij de studenten in het Archeolab

Van 7 juni t/m 26 juli werken er elke woensdag archeologiestudenten in het Archeolab bij Museum Kaap Skil. Ze onderzoeken en documenteren vondsten uit de BZN9 en werken driedimensionale modellen van de opgraving uit. Als bezoeker kun je meekijken met het onderzoek en vragen stellen. De studenten zijn er extra op zaterdag 17 juni, tijdens de Nationale Archeologiedagen. Verder kun je in ons Archeolab gedurende de hele periode een virtuele tour maken over een 17e-eeuws schip.

Archeologiedagen: lezing over onderzoek scheepwrak BZN9

Op zaterdag 17 juni geeft Thijs Coenen om 11.30 uur een lezing over de opgraving en de voorlopige resultaten. De lezing vindt plaats in de Museumstudio. Bij de afsluiting van het project, op woensdag 26 juli, organiseren we opnieuw een informatieavond.

Toegang tot de informatieavonden en de lezing is gratis. Goed om te weten: de Museumstudio, waar de lezing van 17 juni plaatsvindt, is uitsluitend bereikbaar per trap.

Bron: Museum Kaap Skil

Publicatiedatum: 05/06/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.