Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Gooise museumschatten in nieuw collectieportal

Negen musea in de Gooi en Vechtstreek presenteren 2000 bijzondere objecten uit hun collecties via de nieuwe collectieportal Gooisemuseumschatten.nl. Dit is een co-productie tussen de Gooise musea en het platform Collectie Nederland. Door samenbrengen en koppelen van data kunnen collecties gezamenlijk, per thema of afzonderlijk voor iedereen online toegankelijk worden gemaakt.

De musea in Gooi & Vecht beheren prachtige collecties. Een deel daarvan is te zien bij tentoonstellingen en tijdelijke exposities. De rest van de werken is veilig opgeborgen in depots, waar ze worden bewaard voor toekomstige generaties of tentoonstellingen op een later moment. Bekijk in het collectieportal objecten die niet altijd in de musea te zien zijn en ontdek de verhalen achter topstukken in de podcastserie Gooise Museumschatten.

Jan ten Compe, Het Muiderslot, 18de eeuw. Collectie Rijksmuseum Muiderslot.

Wat vind je in het Collectieportal?

Momenteel staan er ruim 2.000 bijzondere objecten uit de collecties van Kasteel-Museum Sypesteyn, het Nederlands Vestingmuseum, Comenius Museum, Huizer Museum, Rijksmuseum Muiderslot, Museum Weesp, Museum Hilversum, Collectie Hilversum en Singer Laren in het collectieportal Gooi & Vecht. Uiteenlopend van schilderijen, foto’s en serviezen tot verdedigingswerken en wapens. Het portal wordt doorlopend aangevuld. Telkens verschijnen nieuwe stukken en foto’s vanuit Collectie Nederland. Het is daardoor een website die groeit en in ontwikkeling is.

Objecten uit de Collectie Hilversum. Via Visit Gooi & Vecht.

Hoe werkt het?

In het zoekvak kun je vrij zoeken op verschillende onderwerpen die je interessant vindt. Eventueel kun je je zoekopdracht verfijnen met behulp van de filters (maker, soort, jaar, plaats) boven het zoekvak. Natuurlijk kun je ook meteen naar de collectie van één van de musea, door op de naam van dat museum te klikken. De filters hebben een én-én functie, waardoor je er meerdere tegelijk kunt instellen. Je kunt je zoekopdracht zo ver inzoomen als je zelf wilt.

Bronnen: RCE en Visit Gooi & Vecht

Publicatiedatum: 23/12/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.