Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Gestolen Van Gogh weer terug in het museum

Het schilderij “Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar” van Vincent van Gogh is na 3,5 jaar weer gevonden, nadat het in maart 2020 was gestolen uit Museum Singer Laren, waar het in bruikleen was van het Groninger Museum.

Beschadigd maar niet verloren: De staat van het gestolen meesterwerk

Het Groninger Museum heeft laten weten dat het schilderij enige schade heeft opgelopen, maar op het eerste gezicht nog in redelijke staat verkeert. De komende maanden zal het wetenschappelijk worden onderzocht voordat het opnieuw wordt tentoongesteld in Groningen. De geschatte waarde van het schilderij bedraagt tussen de 3 en 6 miljoen euro.

Het Groninger Museum heeft het eerste recht op aankoop

Na de diefstal heeft de verzekeraar de waarde van het schilderij vergoed en is daarmee de formele eigenaar geworden. Het Groninger Museum heeft echter het recht om het als eerste aan te kopen, wat het museum in een persbericht heeft bevestigd.

Het kunstwerk, dat dateert uit 1884 en is geschilderd in olieverf op papier op paneel, is het enige schilderij van Vincent van Gogh in de collectie van het Groninger Museum. Het bevond zich sinds het begin van de 20e eeuw in een privécollectie in Groningen en werd in 1962 aan de Gemeente Groningen geschonken.

Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, Vincent van Gogh, 1884. Beeld: Wikimedia Commons

De veroordeelde dief en zijn strafblad

Eerder werd een man in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de diefstal. Deze man, Nils M., was ook schuldig bevonden aan de diefstal van het schilderij “Twee lachende jongens met bierkruik” van Frans Hals uit Museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. M. heeft een uitgebreid strafblad, inclusief een veroordeling voor een kunstroof uit een museum in Gouda. De rechtbank omschreef M. als een ‘onverbeterlijke, berekenende crimineel’ die het culturele erfgoed enkel voor zijn eigen materiële belang had gestolen.

De sleutel tot het terugvinden van het schilderij

Kunstdetective Arthur Brand, die eerder al betrokken was bij het oplossen van kunstdiefstallen, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het terugvinden van het schilderij. Het doek werd uiteindelijk door een onbekende persoon, die naar verluidt niets te maken had met de diefstal, afgeleverd bij Brand thuis, verpakt in een blauwe Ikea-tas.

Bron: Erfgoedstem

Publicatiedatum: 16/09/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.