Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Gele Loods in Naarden krijgt nieuwe bestemming

De Gele Loods op het Ruijsdaelplein in Naarden staat al jaren leeg. Maar op maandag 11 januari is de herbestemming van dit markante gebouw van start gegaan. Naar verwachting zal de loods in zes maanden tijd omgetoverd worden tot bezoekerscentrum en museum.

Iedere inwoner van Naarden kent de Gele Loods: een opmerkelijke houten verschijning aan het Ruijsdaelplein, in het hart van de historische vestingstad. Het gebouw is in 1882 opgetrokken als bergplaats voor de dienst der Genie. Na 1933 werd het gebouw gebruikt als opslag voor materieel van het Regiment Motor Artillerie. Ooit kende de vesting Naarden meerdere van dit soort loodsen, maar de Gele Loods is als enige blijven staan. Het gebouw verkeert nog in vrijwel oorspronkelijke staat.

De Gele Loods aan het Ruysdaelplein, 1973. Archief van de redactie van De Gooi- en Eemlander, Streekarchief Gooi- en Vechtstreek.

Als leegstaand gebouw was de Gele Loods de afgelopen jaren soms in gebruik voor evenementen, maar meestal gesloten voor publiek. Daar komt nu verandering in. Stichting de Gele Loods wordt de nieuwe huurder. Na een kleine verbouwing zal de Gele Loods deze zomer worden geopend als bezoekerscentrum. Tijdens de verbouwing wordt gelet op duurzaam behoud voor de toekomst.

De Gele Loods in 1980. Fotocollectie Naarden, Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.

De Gele Loods zal onder meer een thuis bieden aan het VVV-kantoor en de bijbehorende winkel, die nu in een zijgebouw van de Utrechtse Poort gehuisvest zijn. Dit gebouw blijft in gebruik voor activiteiten. Ook worden er in de Gele Loods ruimtes ingericht voor tentoonstellingen en het vertonen van films. De tentoonstelling zal het verhaal vertellen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de rol van de Vesting Naarden daarin. In de filmzaal kunnen verdiepende films vertoond worden. Zo is Naarden met de Gele Loods weer een klein museum rijker.

Bron: Monumentaal
Omslagfoto: De Gele Loods, 1980. Fotocollectie Naarden, Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.

Publicatiedatum: 18/01/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.