Amsterdam Museum dingt mee naar museumprijs

Het Amsterdam Museum is één van de drie kandidaten voor de VriendenLoterij Museumprijs 2021, de grootste publieksprijs in Nederland. De VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) werkt daartoe samen met zowel het Prins Bernhard Cultuurfonds als de Museumvereniging. Als er voldoende stemmen worden uitgebracht, kan het Amsterdam Museum 100.000 euro winnen.

Book 1 min

Het Amsterdam Museum, dat in 1926 werd opgericht en 100.000 objecten beheert, is genomineerd voor de digitale tentoonstelling Corona in de Stad, die in mei 2020 werd gelanceerd, toen alle musea moesten sluiten vanwege corona. Bewoners van Amsterdam en liefhebbers van de stad konden hun verhaal insturen. Méér dan drieduizend mensen deden dat en maar liefst 2.000.000 mensen bezochten de digitale tentoonstelling. Er worden nog steeds verhalen ingezonden en elke maand worden er nieuwe digitale zalen ingericht.

Een verlaten Amsterdam in april 2020. een van de beelden op Corona in de Stad.

Daarnaast heeft het museum digitale platforms gemaakt, die een aanvulling zijn op de tentoonstellingen in het museum, zoals Refresh Amsterdam, De Gouden Koets en Vrijdenkers. Die platforms geven extra informatie en bieden bezoekers de mogelijkheid om zelf iets bij te dragen.

Mocht het Amsterdam Museum voldoende stemmen vergaren, dan wil het met het te verdienen bedrag een ‘fysieke’ presentatie maken met de verhalen die Amsterdammers hebben aangedragen. ‘Ieder persoonlijk verhaal doet er toe en is het waard om naar geluisterd te worden,’ legt artistiek directeur Margriet Schavemaker uit. Ze vindt een archief van verhalen van onschatbare waarde voor toekomstige generaties, omdat ze samen ‘het verhaal van onze tijd vormen.’

Het Amsterdam Museum, Kasteel Hoensbroek en het Museum Volkenkunde in Leiden gaan de strijd aan om de meeste stemmen te vergaren voor de Museumprijs 2021. Beeld: Prins Bernard Cultuurfonds.

Andere genomineerden zijn Museum Volkenkunde in Leiden en Kasteel Hoensbroek in Limburg. Wie het Amsterdam Museum een hart onder de riem wil steken, kan tot 26 november stemmen via http://www.museumprijs.nl/. Op 2 december wordt in het tv-programma Koffietijd bekend gemaakt wie de VriendenLoterij Museumprijs voor 2021 heeft gewonnen.

Auteur: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 08/11/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN