Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Fort bij Penningsveer in de verkoop

Binnenkort start het Rijksvastgoedbedrijf met de verkoop middels openbare inschrijving van Fort Penningsveer, behorende tot de Stelling van Amsterdam. Het fort bestaat uit een fortgebouw met verdedigingswal, fortgracht, fortwachterswoning en een loods. Het fortgebouw en de fortwachterswoning zijn aangemerkt als provinciaal monument. Het geheel is verhuurd aan Stichting Fort Penningsveer die de fortwachterswoning, de loods en delen van het fortgebouw tegen huurprijzen onderverhuurt.

Het Fort bij Penningsveer, gelegen aan de rivier de Liede nabij buurtschap Penningsveer, is een “type A” fort, gebouwd omstreeks 1901, dat bestaat uit betonnen ruimten bedekt met aarde en voorzien van een omwalling. De belangrijkste functie van het fort was het bieden van spervuur om de naderende vijand tegen te houden. Het fortgebouw is geheel gerenoveerd.

De fortwachterswoning is rond 1935 gebouwd en diende als dienstwoning van de fortwachter die het fort bewaakte en het onderhield als er geen garnizoen aanwezig was. De woning is traditioneel gebouwd met gevels van metselwerk en hout en een dak met een houten constructie, gedekt met pannen. De loods is gebouwd omstreeks 1953 en heeft een stalen constructie met een golfplaten dak.

Fort bij Penningsveer. Foto: Biedboek.

Maatschappelijke doelstelling

Fort bij Penningsveer is een van de vroegste forten die een andere functie kreeg dan die van militaire. Het fort maakt onderdeel uit van het Westfront. In 1985 kwam het fort in handen van een stichting die het gebouw ging gebruiken voor jeugdwerk. Bij overname was het fort een grote bouwval, maar stukje bij beetje werd het fort gerestaureerd tot een groepsaccommodatie voor hulpbehoevende jongeren.

Op dit moment wordt het geheel verhuurd aan Stichting Fort Penningsveer die de fortwachterswoning, de loods en delen van het fortgebouw onderverhuurt als groepsaccommodatie voor evenementen.

Fort bij Penningsveer. Foto: Biedboek.

Verkoopprocedure

Het Rijksvastgoedbedrijf treft op dit moment de voorbereidingen voor de openbare verkoop van Fort Penningsveer. U kunt zich registreren op Biedboek.nl en aanmelden voor de mailalert. U ontvangt dan automatisch bericht als de status wijzigt. Wanneer het object de status “Te Koop” heeft is het biedboek beschikbaar. Vragen over de verkoop kunt u stellen via biedboek@rijksoverheid.nl.

Fort bij Penningsveer. Foto: Biedboek.

Bronnen: Stichting Liniebreed Ondernemen en Biedboek

Publicatiedatum: 30/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.