Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Eeuwenoud beeld van krijger opgevist bij Texel

Vissers hebben op 1 augustus voor de kust van Texel een unieke vondst gedaan. Tijdens het vissen op garnalen kwam een stuk hout mee dat een eeuwenoud beeld blijkt te zijn. Volgens archeologen gaat het om een “zeldzaam topstuk” en “een juweel”.

Visser Victor Ayal is er nog van onder de indruk. “We krijgen duizenden stukken hout aan boord. Er zaten maar twee seconden tussen of ik had het overboord gegooid. Tot een gezicht me aankeek.” Het waren de priemende ogen van een man met een snor en een muts. Ze zaten op een houten beeld van ongeveer 30 bij 40 centimeter groot.

Beeld dat is opgevist bij Texel. Foto’s gemaakt door Visser Victor Ayal.

Wat is het?

Volgens archeoloog Michiel Bartels van het maritieme museum Kaap Skil op Texel gaat het waarschijnlijk om een beeld uit de 16de of 17de eeuw. “Het is een krijger met een Frygische muts. Die muts stond in de Romeinse tijd symbool voor vrijheid uit slavernij. Die symboliek is ook gebruikt in de periode van de Tachtigjarige oorlog”, legt hij uit.

Mogelijk is het beeld een kaagstuk, een eindstuk van een hekwerk aan stuur- of bakboord, vertelt Bartels. Hij wil graag onderzoek doen hoe oud het beeld is en welke kleuren het heeft gehad. “Mogelijk zitten er in de plooien pigmentresten, want dit soort beelden waren altijd compleet beschilderd.”

Waar het beeld terecht komt is nog niet helemaal duidelijk. Vissers mogen in principe hun vondsten houden. Bartels hoopt dat het een plek krijgt in museum Kaap Skil op Texel. Maar ook andere musea, zoals Batavialand en het Amsterdamse Scheepvaartmuseum en Westfries Museum in Hoorn tonen interesse.

Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum in Hoorn, gespecialiseerd in de VOC-geschiedenis, laat weten: „Onderzoek en conserveren staan op de eerste plaats. Op de vindplek in de Waddenzee liggen veel VOC-wrakken. Het is te vroeg om te zeggen of dit beeld van een VOC-schip afkomstig is. Vaak waren dit soort ornamenten bedoeld om te imponeren en iets te vertellen over de herkomst van het schip. Noem het haantjesgedrag op zee. Het ornament van een dergelijk krijgshaftig figuur past wel bij dat haantjesgedrag uit de 17e eeuw.”

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 08/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.