
Female Power gaat uit van de kracht van vrouw. Te zien zijn werken van de vrouwelijke kunstenaars Rachel Ruysch (1664-1750) en Cornelia van der Mijn (1709-1782). Daarnaast zijn schilderijen te zien van sterke vrouwen zoals Salomé of Maria Magdalena. Bijzonder is het verhaal achter het dubbelportret van hartsvriendinnen Josina Clara van Citters en Anna Maria Gool. Ze zijn een voorbeeld van vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis die buiten de geijkte paden durfden te treden en een groot deel van hun leven samen doorbrachten.

Judith met het hoofd van Holofernes, omgeving van Il Pordenone (1487-1539), olieverf op doek, ca. 1500-1539. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.
Belangstelling
Het Rijksmuseum wil het onderbelichte aandeel van vrouwen in de Nederlandse cultuurgeschiedenis meer aandacht geven. Zo werden begin dit jaar drie werken van vrouwelijke kunstenaars toegevoegd aan de Eregalerij van het Rijksmuseum. Daarnaast is het Rijksmuseum een meervoudig onderzoek gestart naar het vrouwelijke aandeel in de Nederlandse cultuurgeschiedenis en de representativiteit in de Rijksmuseumcollectie. Dit onderzoek beslaat het inventariseren van het aantal vrouwelijke vervaardigers, het achterhalen van hun levensverhaal en de vaak ontbrekende informatie over afgebeelde vrouwen. Ook de totstandkoming van de collectie en instituutsgeschiedenis wordt onder de loep genomen door vrouwelijke verzamelaars, opdrachtgevers, schenkers en conservatoren van het Rijksmuseum in kaart te brengen.

Stilleven met bloemen op een marmeren tafelblad, Rachel Ruysch (1665-1750), olieverf op doek, 1716. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.
Podcast en Stories
Over vrouwen in de collectie heeft het Rijksmuseum al veel te vertellen. Bijvoorbeeld in de Rijksmuseum podcast waar Janine Abbring met conservator tekeningen Ilona van Tuinen spreekt over Gesina ter Borch (1631-1690). Of in diverse Rijksmuseum Stories over vrouwen in de kunst en geschiedenis.

Interieur met vijf vrouwen, Noord-Nederland, olieverf op paneel, ca. 1630-1652. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.
Rijksmuseum Schiphol
Het Rijksmuseum was in 2002 het allereerste kunstmuseum met een dependance op een luchthaven. Reizigers kunnen het museum daar 24 uur per dag gratis bezoeken. Het Rijksmuseum Schiphol ligt tussen Lounge 2 en 3 achter de veiligheidscontrole op Amsterdam Airport Schiphol.
Female Power in Rijksmuseum Schiphol wordt mogelijk gemaakt door ING en Amsterdam Airport Schiphol.
Bron: Rijksmuseum Amsterdam
Publicatiedatum: 02/12/2021
Vul deze informatie aan of geef een reactie.