Fabrieksschoorstenen waren lange tijd symbolen van welvaart en vooruitgang. Een rijke industriestad werd gekenmerkt door een woud aan ‘langnekken’. Door veranderde productieprocessen in de jaren 60 en 70 zijn echter veel leegkomende fabrieken en de daarbij behorende schoorstenen gesloopt.
Nog 600 tot 700 stuks
Nog steeds verdwijnen er fabrieksschoorstenen. Van de ruim 10.000 exemplaren, die ooit in bakstenen – veelal zogenoemde radiaalstenen – zijn opgetrokken, resteren er nog 600 tot 700. “Als er niets gebeurt, kan een belangrijk industrieel monument dat nauw samenhangt met de industriële ontwikkeling van Nederland grotendeels verdwijnen. Daarmee zou een wezenlijk onderdeel van ons culturele industriële erfgoed verloren gaan”, verklaart STIF-voorzitter Arjan Barnard.
Inzet voor behoud
De Stichting Fabrieksschoorstenen, opgericht in 1997, zet zich samen met Heemschut op allerlei manieren in om monumentale fabrieksschoorstenen te behouden. De stichting inventariseert, doet onderzoek en adviseert bij restauraties, maar geeft ook lezingen om meer draagvlak voor behoud te krijgen. Eerder was 2023 al uitgeroepen tot Jaar van de Fabrieksschoorsteen.
De brochure Fabrieksschoorstenen is verkrijgbaar via info@heemschut.nl
Bron: Monumentaal
Publicatiedatum: 20/11/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.