17e-eeuws vrachtschip gevonden in Markermeer

Het duikteam van Stichting Archeo ODC uit het Noord-Hollandse Spijkerboor heeft een 17e-eeuws schip gevonden in het Markermeer. Het wrak ligt in de buurt van Edam, maar wel in het Almeerse deel van het water.

Book 2 min

Het scheepswrak steekt ongeveer 10 centimeter uit de bodem van het Markermeer. Het is 20 meter lang en zo’n 7 meter breed. Volgens archeoloog Jan-Willem Oudhof van Archeo ODC gaat het om een zogeheten wijdschip, de voorloper van de tjalk. Het werd gebruikt als transportmiddel van goederen over de toenmalige Zuiderzee.

Het schip op de bodem van het Markermeer. Foto: Omroep Flevoland.

‘In goede staat’

Oudhof en zijn team kwamen het wrak op het spoor door sonarbeelden die de Rijksdienst voor cultureel erfgoed vorig jaar heeft gemaakt. Dat zijn korrelige zwart-witbeelden. Maar de vrijwilligers van Archeo ODC gingen daarna zelf kijken en hebben met een andere camera betere beelden gemaakt. Zo zagen zij meer details van het wrak. Uiteindelijk zijn ze op die plek gaan duiken en werd het wrak gevonden.

De archeoloog is erg trots op deze ontdekking. Het scheepswrak verkeert volgens hem in goede staat. Het is redelijk intact gebleven en dat is volgens Oudhof wel bijzonder. “Het schip is eigenlijk rechtop in de bodem gezonken. Dus het is heel erg gaaf. Het is ook heel hoog bewaard gebleven. Dus laten we zeggen, er is weinig van af. Het ziet er zelfs naar uit dat het dek ook nog aanwezig is op het schip.”

Aan het oppervlak van het Markermeer zou je niet raden dat hier een vrachtschip op de bodem rust. Foto: Omroep Flevoland.

‘Niet opduiken’

Oudhof ziet het liefst dat het wrak in het water blijft liggen. “Op het moment dat je zo’n scheepwrak boven water zou halen, dan moet je dat hout ook meteen conserveren. Dat kost enorm veel tijd en enorm veel geld.”

Archeo ODC is van plan om nog verder te gaan kijken naar andere wrakken. Zo kunnen ze in kaart brengen wat allemaal in de bodem ligt. Op die manier kan onderscheid worden gemaakt tussen interessante en minder interessante schepen.

Op de website van Omroep Flevoland is een video te zien over de vondst van het schip.

Bron: Omroep Flevoland

Publicatiedatum: 24/05/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN