Evenementen in het Amsterdam Museum aan de Amstel

Naast een vaste collectiepresentatie aan de Amstel 51 en in Huis Willet-Holthuysen en wisselende tentoonstelling biedt het Amsterdam Museum een rijk publieksprogramma aan. Op diverse locaties en voor een divers publiek. In september 2022 staan de volgende evenementen op de agenda.

Book 5 min

Smell Tour
Vanaf 1 september

Verken de vervlogen geuren van Amsterdam met Odeuropa’s geurwandeling City Sniffers – een geurwandeling door de Amsterdamse ecogeschiedenis. Iedereen kan vanaf 1 september in het Amsterdam Museum aan de Amstel een gratis ‘Rub’n’Sniff-kaart ophalen om de geschiedenis van de stad te verkennen. Deelnemers navigeren via een smartphone-app door de stad en ruiken de bijbehorende geschiedenis op deze geurkaart. Via tekst en beeld komen de locaties op de route en hun sensorische geschiedenis tot leven.

Tijd: Dagelijkst van 10:00 -17:00 uur
Locatie: Geurkaarten kunnen worden opgehaald worden bij de informatiebalie van het Amsterdam Museum, Amstel 51. Er zijn 1.000 stuks beschikbaar. Op=op
Voertaal: Engels
Toegang: Gratis
Meer info: www.amsterdammuseum.nl

Smell tour. Foto: Amsterdam Museum.

New Narratives-rondleiding door Marian Markelo
4 september

Op zondag 4 september van 11.30 – 12.30 uur, geeft Winti-priesteres Marian Markelo een rondleiding door de tentoonstelling ‘Koloniale Verhalen. Work in Progress’ in het Amsterdam Museum. Tijdens deze New Narratives Tour zal Marian Markelo haar inzichten in het koloniale verleden van de stad Amsterdam en de voormalige overzeese gebieden delen. Markelo belicht het erfgoed vanuit diverse invalshoeken: niet alleen het historische maar ook de spirituele en hedendaagse sociale aspecten van het naleven van het kolonialisme en de slavernij. Markelo verschijnt zelf in de tentoonstelling in een videofragment van de herdenking van de afschaffing van de slavernij, waarbij Markelo jaarlijks het plengoffer verricht in het Oosterpark.

Tijd: 11:30 – 12:30 uur
Locatie: Amstel 51
Toegang: Deelname is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum. Er is ruimte voor 15 personen. Aanmelden kan via de website van het Amsterdam Museum.
Meer info: www.amsterdammuseum.nl

Marian Markelo. Foto: Amsterdam Museum.

Open Monumentendag
10 + 11 september, hele dag

Het Amsterdam Museum doet mee aan de VriendenLoterij Open Monumentendag. De hoofdlocatie van het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat, het voormalige Burgerweeshuis, wordt gerenoveerd. Het museum is op die locatie gesloten en huist tijdelijk aan de Amstel 51 (gebouw Hermitage) maar bezoekers kunnen tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 en zondag 11 september het voormalige Burgerweeshuis bezoeken. Op deze dagen zijn de binnenplaatsen geopend, is er voorlichting over de renovatie en kunnen bezoekers vier keer per dag met een museumgids mee het gesloten museum in.

Tijd: Hele dag
Locatie: Burgerweeshuis, Kalverstraat 92
Meer info: www.openmonumentendag.nl

Burgerweeshuis. Foto: Amsterdam Museum.

Welkom in de Noordside: Workshop glaskunst met Robin Kapitein
11 september

Robin Kapitein is een kunstenaar uit Amsterdam Noord. In zijn glaskunst zoekt hij de
grenzen op tussen traditionele glas-lood-ramen en moderne kunst. Kenmerkend
voor zijn werk is het gebruik van felle kleuren, grof en donker lijnwerk en
hedendaagse unieke ontwerpen. In de workshop op zondag 11 september in het Amsterdam Museum zal Kapitein na een korte introductie van zijn werk de basics van de tiffany techniek binnen het glas-in-lood behandelen. Bezoekers kunnen zelf uit de al voorgesneden stukken kiezen om zo een eigen uniek glas-kunstwerk te creëren.

Tijd: 13:30 – 17:00 uur
Locatie: Amstel 51
Toegang: Gratis op vertoon van geldig entreebewijs. Er is plek voor 15 tot 20 personen.
Meer info: www.amsterdammuseum.nl

Workshop glaskunst. Foto: Amsterdam Museum.

Symposium onderzoek Gouden Koets
12 september

Van juni 2021 tot en met februari 2022 was de Gouden Koets te zien in het Amsterdam Museum. Een uitgebreide tentoonstelling gaf historische context, uitleg over het ambacht, hedendaagse (kunstenaars)perspectieven en duiding aan de bredere maatschappelijke discussie rond de Gouden Koets. Rond de tentoonstelling heeft het Amsterdam Museum, met diverse partners, verschillende onderzoek gedaan naar de vele perspectieven die inspelen op deze discussie, waarvan de centrale vraag lijkt te zijn: hoe ziet de toekomst van de Gouden Koets eruit? Op deze vraag kregen we eerder dit jaar al concreet antwoord, toen Koning Willem-Alexander aankondigde de koets ‘voorlopig’ niet te gebruiken. ‘Het koninklijke voertuig zal ‘pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval.’
Welke rol kan een museum spelen in het faciliteren van een maatschappelijke discussie, zoals het gesprek over de toekomst van de Gouden Koets? Welke resultaten zijn voortgekomen uit de verschillende vormen van onderzoek en data-analyses die zijn uitgevoerd rond de tentoonstelling? Waar komt het goud op de Koets vandaan? En wat voor impact heeft de tentoonstelling gehad op de vele bezoekers en betrokkenen? Op deze vragen, voortgekomen uit een uniek project, wordt in het symposium over de Gouden Koets op 12 september ingegaan.

Tijd: 15:00 – 17:00 uur (aansluitende borrel/napraten tot 18:30 uur)
Locatie: Pakhuis de Zwijger (grote zaal)
Toegang: Gratis toegang. Capaciteit = 200 personen.
Meer info: www.amsterdammuseum.nl

De Gouden Koets. Foto: Amsterdam Museum.

Roze danspaleis
25 september

In samenwerking met COC Shakespeare Club, Queer Network Amsterdam en de Hermitage Amsterdam organiseert het Amsterdam Museum net als voorgaande jaren het Roze Danspaleis. Dit jaar niet op de binnenplaatsen van het burgerweeshuis, dat wordt gerenoveerd, maar in het auditorium van de Amstel 51 (gebouw Hermitage).

Het Roze Danspaleis is een dansfeest voor LHBTIQ+ ouderen waar jong en oud elkaar ontmoeten. Dansen breekt dwars door generaties, culturele achtergronden, rangen en standen, gender identiteit en seksualiteit. De PlatenDraaier trekt de ouwe krakers uit de koffer zoals Johnny Hoes, Louis Prima, Doris Day en vele andere sterren van weleer. Van meezingers tot tranentrekkers, van polonaise tot ouderwets rock-en-rollen: met het Danspaleis is het altijd bal. Kom lekker meedansen!

Tijd: 13:30 – 15:30 uur
Locatie: Amstel 51, Kerkzaal
Toegang: Gratis op vertoon van een geldig entreebewijs museum.
Meer info: www.amsterdammuseum.nl

Roze danspaleis. Foto: Amsterdam Museum.

Returning the Gaze – Theatrale stadswandeling over de koloniale geschiedenis van Amsterdam
21,23,24,25,30 september + 1&2 oktober

Returning the Gaze is de nieuwste locatievoorstelling van Sites of Memory en gaat over wiens stem gehoord, genegeerd of erkend wordt; de dominante veelal witte blik (gaze) versus de onderdrukte blik van waaruit naar de koloniale geschiedenis wordt gekeken. Het publiek wordt mee op pad genomen vanuit Huis Willet-Holthuysen tot het nieuwe onderkomen van Amsterdam Museum, in het Hermitage gebouw aan de Amstel. Hierbij worden lokale onderbelichte verhalen afgewisseld met scènes van dans, poëzie, en live muziek op locatie in de stad.
Returning the Gaze is een samenwerking van Sites of Memory, het Amsterdam Museum, Mapping Slavery Project, DOX en Poetry Circle Nowhere. Deze voorstelling in Amsterdam is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, VriendenLoterij Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Provincie Noord-Holland, Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland en Norma Fonds.

Tijd: Diverse starttijden. Elke wandelvoorstelling duurt 1 uur
Locatie: Beginpunt van de wandeling is Huis Willet-Holthuysen (Herengracht 605) eindpunt het Amsterdam Museum aan de Amstel (Amstel 51).
Voertaal: Dit optreden is in het Nederlands met teksten in het Engels en Papiamentu
Meer info: www.amsterdammuseum.nl

Bron: Amsterdam Museum

Publicatiedatum: 15/08/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN