Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Meester van Haarlem, Herinneringen aan 90 jaar beroepsonderwijs

De nieuwe tentoonstelling in het Noord-Hollands Archief is een aanvulling op het boek: 'De Meester. Herinneringen van 100 jaar beroepsonderwijs en de transitie van schoolgebouw tot wooncomplex.' Ga mee op reis door de Ambachtsschool en MTS (Middelbare Technische School) aan de Verspronckweg in Haarlem. Per ruimte in het gebouw vertellen de ruim 500 foto’s en getuigenissen van 110 mensen de geschiedenis van het gebouw en de mensen die er in huisden.

De MTS

Op 16 juli 1920 werd de eerste steen gelegd van de Ambachtsschool en MTS (Middelbare Technische School) aan de Verspronckweg in Haarlem. Gedurende 90 jaar werden leerlingen hier opgeleid tot o.a. automonteur, timmerman, bakker, vliegtuigbouwer, elektricien, bruggenbouwer, metselaar, kapper, schoonheidsspecialiste, kok, automonteur, metaalbewerker, lasser, scheepsbouwer, machinist, schilder, behanger, etc. Nu, honderd jaar later, is dit schoolgebouw door zulke vaklui omgebouwd tot woongebouw met 178 appartementen.

Sinds 2010 volgt fotografe Charlotte Bogaert deze transitie. ‘Ik fotografeerde er toen het Sterrencollege (vmbo) er nog gevestigd was, tijdens de bewoning voor leegstandsbeheer en gedurende de gehele verbouwing. Door verhalen, foto’s en objecten die ik te horen en te zien kreeg van oud-leerlingen en -leraren ontstond mijn idee om de geschiedenis van deze school levend te houden’.

‘Tijdens het fotograferen van de verbouwing vond ik het zo’n mooi idee dat de werklieden hier op school hadden kunnen zitten. En dat een timmerman nu het werk van de vakman uit 1920 restaureert’.

Ambachtsschool, metaalbewerking.

Boek als basis voor de tentoonstelling

De gemaakte foto’s zijn nu verwerkt in een groot boek: De Meester. Herinneringen van 100 jaar beroepsonderwijs en de transitie van schoolgebouw tot wooncomplex. Het boek is een reis door het gebouw en door de tijd. Per ruimte in het gebouw vertellen de ruim 500 foto’s en getuigenissen van 110 mensen de geschiedenis van het gebouw en de mensen die er in huisden.

De tentoonstelling is een aanvulling op het boek, en is een plek waarin ook juist objecten, foto’s en verhalen aan bod komen die niet in het boek terug te vinden zijn. Zo worden de uiteenlopende studierichtingen onder de aandacht gebracht.

Geïnteresseerd in het boek? Deze is hier te bestellen.

2019 Cerdic van den Berg (komt verhaaltje bij)

Deze tentoonstelling is vanaf 15 mei t/m 17 juni te zien in de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, aan de Jansstraat 40 te Haarlem. De tentoonstelling is geopend van maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur en zaterdag 20 mei en 17 juni van 9.00-16.00 uur. Entree is gratis.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 26/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.