Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Eerbetoon aan de oudste nachtclub van Nederland

Op zaterdag 6 juli opent in 37PK, Platform voor Kunsten, een unieke tentoonstelling over 36 jaar aan muziekgeschiedenis, clubcultuur, onvergetelijke feesten en ontmoetingen in Club Stalker, samengesteld door kunsthistorica Manique Hendricks.

Na 36 jaar heeft Haarlems begrip en icoon Club Stalker onlangs haar deuren gesloten. Het verlies van de oudste nachtclub van Nederland laat zich voelen in het uitgaansleven van Haarlem. Voor verschillende generaties is Stalker dé plek geweest om het nachtleven te ontdekken aan de hand van extravagante themafeesten, vernieuwende DJ’s en muziekstijlen. Daarnaast is de club altijd een tweede huis geweest voor creatieve geesten, nachtvlinders, aanstormend DJ talent en openminded feestgangers en tevens door de jaren heen een voedingsbodem voor creatief talent.

Uitgaan in Club Stalker. Archief Club Stalker, met dank aan het Noord-Hollands Archief.

Als spiegel van de tijdsgeest en jarenlange aanjager van culturele vernieuwing is Club Stalker van grote cultuurhistorische waarde in de stad Haarlem maar ook binnen de clubcultuur en muziekgeschiedenis. De tentoonstelling ‘All good music comes from an open mind: 36 jaar Club Stalker in Haarlem’ schetst aan de hand van posters, flyers, foto’s, persberichten, krantenknipsels, muziek, bewegend beeld en unieke objecten een breed beeld van een bruisende nachtclub, haar meest invloedrijke feesten, belangrijke muzikale ontwikkelingen en pioniers, residenten en kleurrijke bezoekers door de jaren heen.

Dolly Bellefleur (sinds 1989 alter ego van Ruud Douma) tijdens een van de Pink Planet avonden in Club Stalker. Via 37PK.

De tentoonstelling splitst zich uit in verschillende thema’s die samen een dwarsdoorsnede representeren van 36 jaar aan muzikale ontwikkelingen en clubcultuur. Van new wave tot acid house, van hiphop naar techno met iconische feesten als Pink Planet en met bekende en minder bekende DJ’s: de tentoonstelling is een feest der herkenning voor alle mensen die wel eens een nacht hebben doorgebracht in Club Stalker en een ontdekking voor iedereen.

Affiches van Club Stalker. Via 37PK.

‘All good music comes from an open mind: 36 jaar Club Stalker in Haarlem’ komt tot stand in samenwerking met het Noord Hollands Archief en dankzij de J.C. Ruigrok Stichting en Gemeente Haarlem. Met dank aan Damir Kalkan en het team van Club Stalker.

De tentoonstelling is van 6 juli t/m 25 augustus in 37PK, Platform voor Kunsten, te zien aan het Groot Heiligland 37 te Haarlem. Openingstijden: donderdag t/m zondag 13-17 uur, de toegang is gratis.

Tekst: 37PK

Publicatiedatum: 04/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.