Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Manse vrouwen van Kennemerland

Honderd jaar na de zwaar bevochten invoering van het vrouwenkiesrecht zet Museum Kennemerland de vrouw op een voetstuk. Met honderd portretten van vrouwen uit de streek. Vrouwen uit heden en verleden, betrokken en bevlogen. De tentoonstelling ‘Manse vrouwen van Kennemerland' is vanaf 8 juni te zien.

De term ‘manse vrouwen’, een Noord-Hollandse uitdrukking, klinkt misschien weinig flatteus. Het gaat dan ook niet om schone schijn of ander uiterlijk vertoon. De (ruim) honderd vrouwen zijn gekozen omdat ze bijvoorbeeld wijs zijn, creatief, doortastend of baanbrekend. De een is bekend uit de media, de ander valt in de categorie stille kracht. Ze staan hun mannetje in de politiek, het bedrijf, de zorg, de kunst, de sport, de buurt of thuis in het gezin.

Curator Teatske de Jong heeft met haar team van Museum Kennemerland en Historische Kring Heemskerk de toppers geselecteerd. Keuze genoeg. Bekende vrouwen van weleer zijn romanschrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken en badvrouw Marijtje Schellevis. Agatha van Catania, beschermvrouw van Beverwijk, mag niet ontbreken. Uit het heden zijn onder meer Joke Hoobroeckx (milieugroep Goedaardig) en José Schuyt (cultureel café Camille) vertegenwoordigd.

Betje Wolff (1738-1804) en Aagje Deken (1741-1804). Collectie Voorhelm Schneevoogt, Noord-Hollands Archief.

Diverse selectie

De bezoeker treft ook minder bekende vrouwen aan zoals onderneemster Elly Bak, een begrip in de bromelia-teelt, en paralympische roeister Esther van der Loos, beiden uit Assendelft. ,,De selectie is heel divers. We hebben ook een moeder die twaalf kinderen op de wereld heeft gezet en opgevoed. Een topprestatie’’, aldus Teatske de Jong die voor de expositie financiële steun ontving van het VSBfonds, Prins Bernard Cultuurfonds en de 3 regiogemeenten.

Alle vrouwen worden geportretteerd in woord en beeld: foto’s, film en interviews. Van sommigen zijn er voorwerpen te zien: de schaatsen van jonkvrouw Pauline Gevers van Marquette, de schrijfmachine van Meta Bison, een oud uithangbord van fietsenmaakster Annie Beliën en veel boeken. ,,Kennemerland telt nogal wat schrijfsters.’’

De expositie wordt verder aangekleed met voorbeelden van ‘manse’ vrouwenkleding.  Denk aan een jurk met stropdas en een mantelpak. De modeartikelen zijn afkomstig uit de collectie van modestyliste Joke van Dijk van het bedrijf Couturage in Haarlem. Zij geldt als een der grootste modeverzamelaars van het land.

Affiche voor de tentoonstelling ‘Manse vrouwen van Kennemerland’. Via Museum Kennemerland.

Honderd jaar vrouwenkiesrecht

Een eeuw vrouwenkiesrecht was de aanleiding voor de expositie ‘Manse vrouwen van Kennemerland’. Volgens curator Teatske de Jong was het sowieso hoog tijd. ,,Nog altijd krijgen vrouwen minder betaald en is een topfunctie minder bereikbaar. In de geschiedenisboeken zijn vrouwen vooral afwezig, ondanks hun grote invloed op de samenleving. Het museum geeft hen de aandacht en waardering die zij verdienen.’’

De tentoonstelling ‘Manse vrouwen van Kennemerland’ is vanaf zaterdag 8 juni te zien in Museum Kennemerland. Het museum is geopend op zaterdag, zondag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5 voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Tekst: Museum Kennemerland

Publicatiedatum: 04/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.