Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Digitale tentoonstelling Corona in de Stad geopend

Op vrijdag 15 mei 2020 is de digitale tentoonstelling Corona in de Stad geopend. Het online platform, waar inmiddels meer dan 480 ingezonden filmpjes, boodschappen, foto’s, kunstwerken, audiofragmenten en verhalen te zien zijn over hoe Amsterdammers het coronatijdperk ervaren, is te bezoeken via www.coronaindestad.nl.

Het Amsterdam Museum maakt Corona in de Stad samen met vele partners om bewoners in isolatie met elkaar verbinden, een bredere context en historische duiding aan de crisisperiode te geven en om deze unieke tijdgeest te vatten zodat in de toekomst over deze periode kan worden verteld. In de digitale tentoonstelling staan niet de verklaringen en feiten van ministers en experts over het virus centraal maar juist de alledaagse verhalen en ervaringen van mensen in de stad. Amsterdammers en liefhebbers van de stad konden dan ook vanaf 30 april hun persoonlijke verhalen, foto’s, video’s, audiofragmenten of andere uitingen over een aspect van de corona-crisis in de stad delen met het Amsterdam Museum. Er stroomden al meer dan 480 bijdragen binnen. Van hoopgevende liedjes, lieve tekeningen van kinderen, emotionele beelden van de lege stad, hartverwarmende initiatieven, een videoblog van papadag, verdrietige boodschappen van Amsterdammers tot aan corona-kledingstukken ontworpen door bekende Amsterdamse designers en kunstenaars die met hun werk de tijdsgeest vatten.

De verlaten zuilengalerij van het Rijksmuseum. Foto: Corona in de Stad.

Gastcuratoren en thema’s

Een team van gastcuratoren, zoals stadsdichter Gershwin Bonevacia, theatermaker Jörgen Tjon A Fong en storyteller Fouad Lakbir, en museumconservatoren maakt elke week een keuze uit de vele inzendingen en bundelt die in verschillende themazalen. De eerste digitale ‘zalen’ zijn gewijd aan thema’s als De Dam, De Lege Stad, Nieuw Gedrag en Het Leven in Isolatie. Daarnaast laat een aantal van de deelnemende instellingen zien wat zij de afgelopen maanden aan verhalen en beelden hebben verzameld.

Vrouwen poseren met mondmaskers. Foto: Corona in de Stad.

Levende tentoonstelling

Corona in de Stad is een levende, groeiende tentoonstelling. Inzenden kan nog zolang de tentoonstelling loopt. Op die manier wordt vrijwel real time een unieke collectie van immaterieel erfgoed gecreëerd, die dynamisch en participatief tot stand komt en bovendien kan blijven groeien. Vanwege het concept van de tentoonstelling die als doel heeft om de gehele periode van isolatie en de anderhalvemetersamenleving en de gevolgen daarvan op het leven van mensen in de stad te vatten, is er geen sluitingsdatum voor Corona in de Stad voorzien. Het Amsterdam Museum hoopt zoveel mogelijk verhalen te verzamelen tot Amsterdam weer in ‘normale’ tijden is teruggekeerd. Op die manier tekent het museum samen met bewoners het collectieve geheugen van Amsterdam op die voor de toekomst wordt bewaard.

Een zeldzame blik op een verlaten Dam. Foto: Corona in de Stad.

Elke donderdag ‘Corona in de Stad Live’

Vanaf 15 mei wordt er elke donderdagmiddag om 17.00 uur een gratis interactieve Zoom Webinar getiteld ‘Corona in de Stad Live’ gegeven. In ‘Corona in de Stad Live’ komen elke week nieuwe gasten, inzenders, curatoren, makers en academici aan het woord die de inzendingen van duiding voorzien. Op basis van nieuwe inzendingen worden er elke week nieuwe thema-zalen geopend in Corona in de Stad. Deze wordt gepresenteerd in ‘Corona in de Stad-live’.

De digitale tentoonstelling Corona in de Stad is vanaf 15 mei 17.00 uur gratis te bezoeken via coronaindestad.nl. Ook na de opening van de tentoonstelling kunnen inzendingen worden gedaan via coronaindestad.nl/inzenden.

Bron: Amsterdam Museum

Publicatiedatum: 18/05/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.