Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Comenius en onderwijs door kinderogen

De internationale tentoonstelling 'School! Kunst uit de klas: Comenius en onderwijs door kinderogen' geeft een opmerkelijk inzicht in de talenten van kinderen en hun kijk op het schoolleven.

De pedagoog en onderwijshervormer Jan Amos Comenius 1592 – 1670 had duidelijke ideeën over het onderwijs. Onderwijs moet aansluiten bij kinderen. Kinderen zouden kennis moeten maken met zoals het er in de werkelijkheid aan toe gaat in plaats van rijtjes uit hun hoofd te leren. Zelf zien, zelf doen en zelf begrijpen.

 

Comenius Museum – Mausoleum

Inzicht in talent

Over school kunnen we allemaal meepraten. En als volwassene hebben we meningen hoe het anders en beter kan. Maar hoe ervaren kinderen zelf hun school? Welke beelden hebben zij daar letterlijk en figuurlijk bij? De internationale tentoonstelling School! Kunst uit de klas: Comenius en onderwijs door kinderogen geeft een opmerkelijk inzicht in de talenten van kinderen en hun kijk op het schoolleven.

Internationale kunstwedstrijd

De tentoonstelling bestaat voor een deel uit een selectie van een internationale kunstwedstrijd die door het Tsjechische Herinneringscentrum Lidice is georganiseerd. Uit de vele duizenden inzendingen is een selectie gemaakt met tekeningen van kinderen uit alle delen van de wereld. Daarnaast worden kinderkunstwerken getoond van kinderen in de leeftijd tussen 6 en 16 jaar uit Noord-Holland en Utrecht.

Een jury afkomstig uit het onderwijs, de kunsten en het Comeniusmuseum beoordeelt en selecteert het Nederlandse werk dat vanaf 1 februari wordt tentoongesteld. De tentoonstelling is een initiatief van: Herdenkingscentrum te Lidice alsmede de Comenius Musea in Tsjechië en Nederland.

Beeld: Comenius Museum.


De tentoonstelling is te zien van: 1 februari t/m 19 mei 2019.
Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden.
Tel.: 035-694 30 45      www.comeniusmuseum.nl

Comenius Museum
Het Comenius Museum is een klein cultuurhistorisch museum dat als doel heeft het gedachtengoed van Comenius levend te houden. Het bestaat uit museum en mausoleum waar Comenius begraven ligt.

Publicatiedatum: 29/01/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.