Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Heropening van de Ruïne van Nuwendoorn

De Ruïne van Nuwendoorn werd op 11 mei feestelijk heropend. Het is de eerste zomer dat de nieuwe eigenaar, Stichting Monumentenbezit, de ruïne open mag stellen. Omdat er in het verleden veel vandalisme plaatsvond bij de ruïne is er een nieuwe toegangsbrug geplaatst. Pas vanaf juli is de ruïne open voor publiek.

Net als kasteel Radboud is de Ruïne van Nuwendoorn gebouwd als dwangburcht in opdracht van Floris V. Het bestond uit een woontoren van 11 bij 11 meter, een hoofdburcht van 32 bij 32 meter en een voorburcht. Na 1367 wordt het kasteel nergens meer genoemd in de archieven, het is mogelijk door een overstroming verdwenen. In 1948 zijn de resten herontdekt. Nuwendoorn is een archeologisch rijksmonument en was de afgelopen jaren beperkt toegankelijk voor recreanten en toeristen. De kasteelmuren zijn gedeeltelijk heropgebouwd met modern materiaal en de hoofdtoren is in staal als uitkijktoren opgericht.

De brug kan in de zomer alleen gebruikt worden tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Voorlopig is de ruïne nog niet open voor publiek. Van juli tot en met september zijn bezoekers welkom om de oude dwangburcht van Floris V te bekijken.

Bezoekadres: Burchtweg 3, 1744 JE Sint Maarten.

Bronnen: Monumentenbezit en Noordkop Centraal

Publicatiedatum: 27/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.