Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Archeologische kroniek 2021 is uit!

Waar stond het voormalig Clarissenklooster in Alkmaar en wanneer is het gebouwd? Bij welke opgraving in Noord-Holland werd opvallend veel kinderspeelgoed gevonden? Wat zijn die mysterieuze krassen op de zwerfsteen in Hilversum? En wat is nu eigenlijk een bobbelkam? De antwoorden op deze vragen staan in de Archeologische Kroniek van Noord-Holland 2021. De kroniek is een uitgave van de provincie Noord-Holland in samenwerking met archeologiemuseum Huis van Hilde.

In de jaarlijks uitgegeven kroniek staan heel veel archeologische ontdekkingen die in Noord-Holland zijn gedaan. In het boek staan foto’s en beschrijvingen van bijzondere opgravingen en de vaak spectaculaire vondsten. In de publicatie bijvoorbeeld een artikel over het Clarissenklooster dat in 1505-1506 werd gesticht in de huidige Molenbuurt in Alkmaar. Toen de geuzen de stad in 1572 overnamen, werd het klooster verwoest. De nonnen die er woonden vluchtten via Haarlem, Antwerpen en Amsterdam naar Portugal.

Rosan Kocken, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed, bekijkt de Archeologische Kroniek 2021.

Kinderspeelgoed

Ook staan onder meer de vondsten beschreven die werden gedaan in de binnenstad van Hoorn, bij werkzaamheden aan de Westerdijk in de binnenstad. Opmerkelijk was dat de archeologen er kinderspeelgoed uit verschillende eeuwen vonden. Uit de 15de of 16de eeuw komt een huifkar; een bij de opgravingen gevonden tinnen soldaatje werd in de 18e eeuw gebruikt.

Rosan Kocken, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed: “Jaarlijks is er nog steeds veel belangstelling voor de uitgave waar medewerkers van ons depot een belangrijke bijdrage aan leveren. Ik ben er trots op dat wij ook dit jaar weer een mooie kroniek hebben kunnen maken. In deze editie wederom heel veel ontdekkingen. Ontdekkingen die gebeurtenissen uit het verleden letterlijk tastbaar maken. De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk om die inzichten te delen. Dat doen wij met publicaties, presentaties en natuurlijk in ons archeologiemuseum Huis van Hilde.”

De Archeologische Kroniek van Noord-Holland is een uitgave van de provincie Noord-Holland en wordt samengesteld door archeologiemuseum Huis van Hilde.

De archeologische kroniek 2021.

Kroniek bestellen

De kroniek lezen? U kunt via deze pagina een exemplaar downloaden. Gedrukte exemplaren zijn te bestellen – mits voorradig –  bij het provinciaal depot via archeologiedepot@noord-holland.nl. De toezending is gratis. De archeologische kroniek 2021 en die van de jaren ervoor is ook te bestellen aan de balie van Huis van Hilde.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: 12/11/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.