Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Babel brengt eerbetoon aan Zaanse architect Jaap Schipper

Architect Jaap Schipper (1915-2010) heeft een allesbepalende rol gespeeld in de oprichting en bouw van de Zaanse Schans. Door zijn inzet is de Zaanse houtbouw zichtbaar gebleven en vandaag de dag een internationale trekpleister voor toeristen. Met de première van een korte documentaire en de eerste Jaap Schipperlezing brengt Babel Zaans architectuurplatform op woensdag 14 december een eerbetoon aan de Zaanse architect Jaap Schipper.

Aan de hand van een drietal interviews en historisch beeldmateriaal vormt zich in de documentaire van Wendy van Wilgenburg een beeld van deze veelzijdige architect die zo waardevol is geweest voor de Zaanstreek. In de documentaire delen Piet van Nugteren, Jan Piet Bloem en Jan Zijlstra persoonlijke herinneringen met interviewer Hans Luiten.

Aansluitend wordt de eerste Jaap Schipperlezing uitgesproken door Pablo van der Lugt en Atto Harsta. Van der Lugt en Harsta zijn experts op het gebied van bouwinnovatie en auteurs van de internationale bestseller De Houtbouw Revolutie. Zij praten ons bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van houtproducten en duurzame houtbouw, met name op het gebied van ‘mass timber’, waarmee hout definitief op de kaart staat als duurzame en natuurlijke vervanger van bouwmaterialen als beton en staal.

Architect Jaap Schipper (1915-2010)

Over de Jaap Schipperlezing

In 2019 ontving Babel Zaans architectuurplatform een legaat van de erven Jaap Schipper om het goede werk voort te zetten. Dit legaat stelt ons in staat om jaarlijks een lezing te organiseren waarvoor aansprekende sprekers worden uitgenodigd. Babel start daarmee een nieuwe traditie om jaarlijks de actualiteit rondom houtbouw te agenderen. De Jaap Schipperlezing slaat de brug tussen de klassieke Zaanse houtbouw naar de moderne toepassingen.

Tijdstip en locatie

Woensdag 14 december, start 19:00 uur (stipt) in Cultureel Centrum Bullekerk, Westzijde 75 in Zaandam. Eindtijd is 21:30 uur, borrel na afloop. Je kunt je vrijblijvend aanmelden via info@stichting-babel.nl.

Bron: Babel Zaans architectuurplatform

Publicatiedatum: 14/11/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.