Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dag van het Kasteel volledig digitaal

Bezoek op Tweede Pinksterdag, 1 juni 2020, de 13e editie van Dag van het Kasteel volledig online. Het thema is dit jaar Bezet & Bevrijd: kastelen en buitenplaatsen in de Tweede Wereldoorlog. Ontdek de onbelichte verhalen van de aangesloten kastelen en buitenplaatsen!

Kastelen en buitenplaatsen hebben een lange geschiedenis waarover veel bekend is, maar de periode 1940-1945 is lange tijd onderbelicht gebleven. De Tweede Wereldoorlog, en de aanloop ernaartoe, had een grote invloed op kastelen en buitenplaatsen en op het leven en werken op deze monumenten. Eigenaren, personeel, pachters en omwonenden; ze moesten allemaal omgaan met deze nieuwe situatie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verschillende monumenten met de bijbehorende gronden gevorderd door de Duitsers die er kwartier hielden, het huis gebruikten als opslag (van onder andere wapenmaterieel), of het sloopten voor de aanleg van onder andere de Atlantikwall. Op andere kastelen en buitenplaatsen werden onderduikers, weeskinderen of geallieerde soldaten gehuisvest, of het verzet georganiseerd. Tijdens de Dag van het Kasteel leer je alles over deze periode.

Huis Marquette te Heemskerk, 1842. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

De Dag van het Kasteel vindt plaats op Tweede Pinksterdag, 1 juni 2020. Dit jaar bezoek je het publieksprogramma volledig online. Ga via de website op een digitale reis naar het oorlogsverleden van deze prachtige plekken. Beleef op 1 juni de primeur van deze onbelichte verhalen op de website van Dag van het Kasteel!

Bron: Nederlandse Kastelenstichting

Publicatiedatum: 27/03/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.