Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dag van de Bruine Kroeg

‘Daar telt je geld of wie je bent niet meer mee’ zong Vader Abraham in 1975 over het kleine café. De smartlap beschrijft een sfeer die nog steeds voelbaar is in de Amsterdamse bruine kroeg. Unieke plekken waar iedereen welkom is. Op 7 oktober wordt de Dag van de Bruine Kroeg gevierd, waar mensen van binnen en buiten Amsterdam deze bijzondere plekken kunnen (her-)ontdekken.

Ruim veertig Amsterdamse cafés hebben zich voor 7 oktober aangemeld, waarvan een groot deel een leuke activiteit organiseert. Bekijk de kroegen in je buurt (of een buurt die je juist niet kent) en bereid je voor op een avond vol smartlappen, Amsterdamse borrelhapjes en misschien zelfs een polonaise over de Zeedijk.

Eigenaar van café De Gouden Florijn, Nico Hafkamp. Foto: Inge Molenaar.

Hoe lang bestaat de bruine kroeg al?

Cafes horen al eeuwen thuis in onze cultuur. De voorganger van de bruine kroeg, de herberg, was een plek om te drinken, eten, overnachten en te vergaderen. Het aantal herbergen nam in de negentiende eeuw af doordat er een strakker vergunningsstelsel ontstond. De bruine kroeg werd in de 19e eeuw een nostalgische voortzetting van de oude ‘huiskamerkroegjes’, die de meeste herbergen waren.

De toenemende welvaart in de 19e eeuw en de opkomst van straatverlichting liet het aantal kroegen omhoog schieten. Elke buurt had zijn eigen kroeg. Zeker in de volksbuurten met kleine arbeiderswoningen was de bruine kroeg een verlenging van de woonkamer. Dit was tot ver in de twintigste eeuw het geval. Het zuur verdiende loon verdween ook vaker in de lades van de kroeguitbaters, dan dat het in het eigen huishoudpotje werd gestoken.

Bruine cafes in Amsterdam; cafe t Monumentje Westerstraat,1974. Foto: Nationaal Archief, CC0, Fotocollectie Anefo.

Waarom heet het ‘bruine kroeg’?

Als je deze vraag aan een kroegbaas stelt, zal deze waarschijnlijk naar het plafond wijzen of een schilderijtje van de muur halen. Voor het rookverbod werden er flink wat sigaretten, pijpen en sigaren opgestoken in de kroegen. Ook de verkleurde gordijnen getuigden hier vaak van.

Maar een bruin interieur vond men ook simpelweg mooi. Eeuwenlang werd de kleur bruin gebruikt bij het inrichten van het interieur, in tegenstelling tot de lichte interieurs die we nu gewend zijn. Door het gebruik van veel donker hout en het beschilderen van houten pijen, tapkasten en lambriseringen met bruine houtimitatie werd een warme knusse plek gecreëerd.

Stamtafel in bruine kroeg. Foto: Dag van de Bruine Kroeg.

Hoe gaat het met de bruine kroeg?

Maar de stamgasten worden steeds ouder en de kroegen steeds minder bruin. De smaak van het publiek verandert. Stamgasten zullen verzuchten dat het vroeger gezelliger en drukker was. Veel kroegen sloten de afgelopen jaren hun deuren al. Het aantal cafés en kroegen daalde vanaf 2010 al van 8400 naar 5000 in 2023.

Maar in een tijd waarin stedelingen weer minder vierkante meters tot hun beschikking hebben en eenzaamheid op de loer ligt, blijft de bruine kroeg een belangrijke plek innemen. Hier ontmoeten mensen elkaar buiten hun eigen bubbel. Hier blijft veel hetzelfde, terwijl om ons heen alles in een razendsnel tempo veranderd. Wie weet worden het ooit plekken, die we gaan behouden als erfgoed. Tot het zover is, blijven we een pintje drinken aan de toog.

Over de Dag van de Bruine Kroeg

In 2021 ontstond het idee om de kroegen met een speciale dag te promoten. Een aantal lockdowns en kroeg-overleggen later was de eerste editie op 1 oktober 2022 een feit. Maar liefst 32 bruine kroegen deden mee aan de eerste Dag van de Bruine Kroeg. Na het succes van 2022 wordt het evenement voortgezet.

Bron: Dag van de Bruine Kroeg

Publicatiedatum: 27/09/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.