Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Crowdfunding voor trofee Utrechtse Poort

Op initiatief van inwoners Joop Kruijswijk en Wim Kloosterman krijgt de Utrechtse Poort in Naarden, onderdeel van de Hollandse Waterlinie, haar trofee terug. Totale kosten 50 mille; het meeste geld is binnen. Via crowdfunding hoopt het duo de nog benodigde 15.250 euro in te zamelen.

Het prachtige ornament, ook wel trofee genoemd, is in 1944/45 om onbekende reden van de stadsingang verdwenen. Het is nog slechts te zien op oude prentbriefkaarten en tekeningen.

De Utrechtse Poort (1877) wordt alom beschouwd als de belangrijkste entree van de Vesting Naarden. De wens om daar ‘de kers op de taart’ terug te laten keren, wordt door veel ‘Naardenezen’ gedeeld, zoals blijkt uit reacties op straat en op Facebook.

De kerktoren en de Utrechtse Poort, ingang tot de vesting Naarden. Tekening van Hendrik de Winter uit 1742. Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, Noord-Hollands Archief.

Monumentenbezit

Om op de poort een gereconstrueerde versie van de trofee aan te brengen benaderden initiatiefnemers Kruijswijk en Kloosterman al in december 2018 eigenaar Monumentenbezit. Die organisatie toonde zich enthousiast, maar stelt kwalitatieve eisen aan de reconstructie.

Met ludieke acties hebben de twee voorvechters de inwoners van hun stad in het Gooi sindsdien over hun project geïnformeerd. Zo stond tijdens carnaval 2019 een door hen zelf gemaakte replica bovenop de poort.

Prentbriefkaart van de Utrechtse Poort in Naarden met de trofee bovenop, . Collectie , Noord-Hollands Archief.

Willem Noyons

De Utrechtse beeldhouwer Willem Noyons (www.replique.nl) heeft inmiddels aangeboden mee te werken. Hij brengt expertise in wat betreft ontwerp, techniek en materiaalgebruik en wil de trofee op historisch verantwoorde manier reconstrueren.

Noyons, in het dagelijks leven ook designer en edelsmid, werkt regelmatig samen met het Rijksmuseum Amsterdam, waarvoor hij reconstructies of kopieën van beeldhouwwerken maakt.

Het voornemen de Utrechtse Poort weer te verrijken met een trofee is voorgelegd aan de commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed van de gemeente Gooise Meren, waartoe Naarden behoort. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft het plan gezien. Beide hebben met instemming gereageerd.

Van links naar rechts: Joop Kruijswijk, Willem Noyons, Jeroen Van der Werf, Wim Kloosterman en Jelmer Kruijt. Inzet boven: De tot nu toe beste afbeelding van de trofee in het archief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Inzet onder: De originele tekening van Lokhorst uit 1879. Collectie Nationaal Archief.

Nog geldschieters nodig

Van de in totaal benodigde 50.000 euro betaalt Monumentenbezit een substantieel deel. Verder trekken inwoners van Naarden de beurs, evenals de gemeente Gooise Meren.

Wie wil bijdragen het resterende gat van 15.250 euro te helpen dichten, mail naar j.kruijswijk3@kpnplanet.nl Geld storten kan op bankrekening NL 73 ABNA 0538 666 048 t.n.v. J.H.H. Kruijswijk.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 30/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.