Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

1,9 miljoen archiefstukken over slavernij digitaal te bekijken

Vanaf nu is het voor iedereen mogelijk om 1,9 miljoen archiefstukken over slavernij en slavenhandel digitaal te bekijken. Het gaat onder meer om documenten als scheepsjournalen, plantagelijsten en brieven.

De documenten zijn te bekijken op deze themapagina van het Nationaal Archief. Ze komen uit de archieven van onder meer de West-Indische Compagnie, de Middelburgse Commercie Compagnie en de Sociëteit van Suriname. Het conserverings- en digitaliseringswerk heeft zo’n acht jaar geduurd.

Gezicht op Elmina, getekend met een enigszins vertekend perspectief. Het fort Elmina is afgebeeld vanaf de oostkant aan de zeezijde en niet vanaf de berg St. Jago zoals in de titel staat vermeld. 1706, Goudkust, Collectie Nationaal Archief.

Metamorfoze en selectie archieven

In het Nationaal Archief vindt u een overzicht van online archieven die te maken hebben met het Nederlandse slavernijverleden. De archieven zijn gerestaureerd en gedigitaliseerd in samenwerking met Metamorfoze, nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed en andere erfgoedinstellingen. De ruim 1,9 miljoen gedigitaliseerde archiefstukken komen van verschillende instellingen in Nederland, Engeland, Guyana en Suriname. U vindt scans uit de collectie van het Nationaal Archief en links naar de scans van de andere (archief)instellingen.

De tot nu toe gepubliceerde scans zijn nog niet compleet. In de toekomst zal dit overzicht worden uitgebreid met archieven afkomstig van de Antillen en het Stadsarchief Rotterdam.

Bronnen: Erfgoedstem en Nationaal Archief

Publicatiedatum: 29/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.