Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amsterdam viert feest: 130 jaar Centraal Station

Het Centraal Station is jarig en dat is reden voor een feestje. Het 130 jaar oude treinstation van Amsterdam wordt vandaag opgeluisterd met onder meer een concert van het NS Orkest. Reizigers kunnen rekenen op leuke activiteiten en traktaties.

Het moet een waar spektakel zijn geweest toen het Centraal Station op 15 oktober 1889, vandaag precies 130 jaar geleden, geopend werd. De verwachtingen waren hoog. Nieuwsgierige toeschouwers konden voor 2 ½ cent een ‘perronkaartje’ kopen, om het station van binnen te bezichtigen. Hoewel er maar liefst 14.000 kaartjes beschikbaar waren, bleken ze om elf uur ’s ochtends al uitverkocht.

Ontwerp voor het Centraal Station, 1868. Collectie technische tekeningen, Noord-Hollands Archief.

Een nieuwe manier van reizen

Voor de komst van de spoorwegen reisde men lange afstanden met de trekschuit, een boot die door een paard aan wal getrokken werd. Met de trekschuit duurde het ongeveer drie uur om van Amsterdam naar Haarlem te komen. Op 20 september 1839, dit jaar precies 180 jaar geleden, reed stoomlocomotief De Arend in 25 minuten de eerste officiële treinrit tussen de twee steden en luidde daarmee een nieuw tijdperk in.

Niet lang daarna volgde een spoorweg van Amsterdam via Utrecht en Arnhem naar Duitsland, met een afsplitsing richting Rotterdam. Deze Rhijnspoorweg had net als de spoorlijn Amsterdam-Haarlem een eigen station in de hoofdstad. Toen er ook een derde treinverbinding naar Den Helder bij kwam, werd het duidelijk dat Amsterdam één station nodig had waar alle treinen samenkwamen. Dit Centraal Station, ontworpen door de bekende architecten Pierre Cuypers en A.L. van Gendt, werd in 1889 op een kunstmatig eiland in het IJ voltooid.

Hoofdingang Centraal Station, ca. 1900. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Rondleidingen en muziek

Tegenwoordig reizen er gemiddeld ruim 250.000 mensen per dag langs Amsterdam Centraal. Al deze reizigers mogen vandaag het jubileum meevieren. Zo worden er gratis rondleidingen door de Koninklijke Wachtkamer gegeven, die normaal gesloten is voor publiek. Ook worden er de hele dag verschillende traktaties uitgedeeld. In de monumentale stationshal kunnen reizigers eerste klas treinkaartjes winnen met het spelen van een verjaardagslied op de piano. ’s Avonds kan men hier genieten van een concert van het NS Orkest.

Een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op de website van de NS.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Bronnen:

Publicatiedatum: 15/10/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.