Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bunkerdag 2023

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Op zaterdag 3 juni 2023 van 10.00 tot 17.00 uur zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden samen open voor Bunkerdag!

Wat is Bunkerdag?

Tijdens Bunkerdag worden de overblijfselen, zoals bunkers en andere elementen van de Atlantikwall langs de kust van Nederland in de schijnwerpers gezet en voor één dag opengesteld voor publiek. Soms zijn de bunkers nog duidelijk zichtbaar en toegankelijk, maar soms ook overwoekerd door zand of gelegen op privé terrein. Tijdens Bunkerdag maken we locaties toegankelijk en organiseren we aanvullend educatieve activiteiten zoals rondleidingen, filmvertoningen en re-enactment.

Het achterliggende idee is dat één keer per jaar zoveel mogelijk bunkers open zijn voor het publiek. Bezoekers kunnen dan niet alleen kennis maken met dit unieke Duitse erfgoed, maar ook ervaren wat de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners van destijds waren en hoe de linie het aanzien van onze kust ingrijpend heeft veranderd.

Bunkermuseum Jansje Schong

De munitiebunker van het type V.F. 7a is in 2016 geopend als Bunkermuseum Jansje Schong. Het museum bestaat uit twee kamers en bevindt zich in het duingebied. In het museum wordt het verhaal van de Atlantikwall te Egmond aan Zee verteld. Zo vind je er de originele versperringen van het strand en wrakdelen van aangeschoten geallieerde vliegtuigen. Ook wordt er verteld over het leven van Jansje Schong tijdens de oorlog. In de filmkamer wordt een aangrijpende film vertoond van jonge Duitse soldaten die mijnenvelden moesten ruimen. Bijzonder is dat delen van de originele loopgraaf zichtbaar zijn.

Speciaal voor Bunkerdag wordt er een extra bunker geopend, een woonbunker van het Kuvertype 450a. In de bunker worden meerdere interviews met Egmonders vertoond, die over dagelijkse leven vertellen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de duinen rondom bunkermuseum Jansje Schong vind je Canadese soldaten van 48th Highlanders. Zij laten je op een authentieke manier kennis maken met het dagelijks leven van een Canadese soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bunkermuseum Jansje Schong, Egmond aan Zee. Beeld: Wikimedia Commons, Foto:LoKiLeCh, CC BY-SA 3.0.

Kijk hier voor een overzicht van alle locaties en het programma op 3 juni.

Publicatiedatum: 17/05/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.