Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bijzondere vondst in Pieter Teylers Huis

In het Pieter Teylers Huis kun je dwalen door de woonvertrekken van de vermaarde oprichter van Teylers Museum. Er zijn fraaie objecten van Pieter Teyler te bewonderen en daar is nu nog een bijzondere nieuwe vondst aan toegevoegd: een zilveren zegelstempel.

Een wortelnotenhouten linnenkast, een staand horloge, een barometer, een penningenkastje, twee geldkisten, een porseleinen servies: een greep uit het kleine aantal stukken huisraad dat in de geschiedenis van Pieter Teylers Huis direct terug te leiden is naar Pieter Teyler zelf.

Afgelopen najaar kwam daar een bijzondere persoonlijke bezitting bij, iets wat Teyler zeer waarschijnlijk vaak bij zich heeft gedragen. In een klemmende la van een van de schrijfmeubelen uit het huis trof de meubelrestaurator tot ieders verrassing een zilveren zegelstempel en een klein brokje zegellak aan.

De zilveren zegelstempel. Foto: Pieter Teylers Huis.

Heleen van Halsema schreef een blog voor Teylers Museum over deze bijzondere vondst, die via deze link te lezen is. Wil je de spullen van Pieter Teyler eens in het echt bekijken? Het zegelstempel is nu te zien in een vitrine in Pieter Teylers Huis, naast Teylers testament, zijn inktpot en enkele ganzenveerpennen.

Teylers Museum is elke dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur geopend. Een bezoek aan Pieter Teylers Huis is onderdeel van je museumbezoek. Je vind het de entree van het museum aan het Spaarne in Haarlem. Kijk voor meer praktische informatie op de website van het museum.

Bron: Teylers Museum

Publicatiedatum: 10/03/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.