Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bezoek het vernieuwde Cruquius Museum

Vanaf woensdag 1 juli is het vernieuwde Cruquius Museum na een verbouwing van 3,5 maand weer te bezoeken. De gedateerde inrichting van het Cruquius gemaal onderging een volledige metamorfose. OPERA Amsterdam, ontwerper van onder meer Museum Volkenkunde en Rijksmuseum Boerhave, ontwierp een stoere en interactieve installatie die het rijksmonument laat stralen. Cruquius Museum vertelt hiermee op een eigentijdse en toegankelijke manier het verhaal van de strijd tegen het water met behulp van stoomtechniek.

170 jaar geleden pompte het Cruquius gemaal, samen met twee andere gemalen, het grote en gevaarlijke Haarlemmermeer leeg. Koning Willem I speelde een hoofdrol in deze geschiedenis. Hij nam het besluit de enorme binnenzee droog te maken met behulp van stoomtechniek. De nieuwe inrichting combineert oude stoommachines met moderne films en interactieve audiovisuele middelen. Het resultaat is een samenhangend verhaal over de watergeschiedenis, de ontwikkeling van stoomtechniek en de mens achter de grootste Cornish stoommachine ter wereld.

De transformatie van het Cruquius gemaal is de eerste fase van het grote nieuwbouwplan van Haarlemmermeermuseum De Cruquius. In 2021 wordt in de museumtuin naast het gemaal en het Theehuis een nieuw paviljoen gezet met de collectie van Historisch Museum Haarlemmermeer. Het plan komt tot stand met bijdragen van de gemeente Haarlemmermeer en vele fondsen en sponsors.

Het vernieuwde en volledige ketelfront in het Cruquius gemaal. Foto: Kees van der Veer.

Praktische informatie

Cruquius Museum is open van dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur en in het weekend van 11 t/m 17 uur. Bestel vooraf e-tickets via www.cruquius-museum.nl.

Het gemaal ligt aan de Cruquiusdijk 27, 2142 ER Cruquius en heeft gratis parkeergelegenheid. Tip: reserveer een lunch of picknick bij Theehuis Cruquius en geniet voor of na het musembezoek van het uitzicht op het gemaal.

Bron: Cruquius Museum

Publicatiedatum: 01/07/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.