Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Tentoonstelling Palmhoutwrak in Museum Kaap Skil feestelijk geopend

Afgelopen weekend is de tentoonstelling Palmhoutwrak in Museum Kaap Skil officieel geopend door Rosan Kocken, gedeputeerde cultuur en erfgoed van de provincie Noord-Holland. Zij deed dit door symbolisch een authentieke scheepsbel te luiden. Tijdens de feestelijke opening kon ook de ‘Silver Dress’ bewonderd worden, een 17e-eeuwse jurk met ingeweven plaatjes zilver die hoogstwaarschijnlijk een trouwjurk is geweest. De vondst van de jurk is gisteren door het museum bekendgemaakt. In 2016 werd de eerste jurk uit het Palmhoutwrak tentoongesteld, de inmiddels wereldberoemde gave zijden jurk.

De jurken zijn vanaf morgen te zien in de nieuwe tentoonstelling in Museum Kaap Skil, samen met een selectie van de meest exclusieve voorwerpen die in het wrak zijn gevonden. De vondsten zijn eigendom van de provincie Noord-Holland en in langdurige bruikleen gegeven aan het museum. “Ik vind het een eer dat ik vandaag de tentoonstelling officieel heb mogen openen, en dat in bijzijn van heel veel mensen die hier jaren aan hebben gewerkt. We zijn als provincie Noord-Holland ontzettend trots dat we de collectie thuis hebben kunnen brengen naar Texel. De tentoonstelling ziet er prachtig uit en is echt een aanwinst voor Nederland. Ik heb met veel verwondering de twee jurken aanschouwd, de rode zijden jurk blijft beeldschoon en de trouwjurk is een hele bijzondere toevoeging. We zijn erg blij dat het publiek hier nu ook van kan genieten”, aldus gedeputeerde Rosan Kocken.

(v.l.n.r) Marion Barth (zakelijk directeur Museum Kaap Skil), Rosan Kocken (gedeputeerde cultuur en erfgoed provincie Noord-Holland), Alec Ewing (conservator Museum Kaap Skil) en Corina Hordijk (creatief directeur Museum Kaap Skil) bij de tentoonstelling Palmhoutwrak. Beeld: Museum Kaap Skil

Tentoonstelling Palmhoutwrak vanaf 13 november geopend

In 2014 werd het Palmhoutwrak ontdekt door Texelse duikers. Dit wrak van een 17e-eeuwse koopvaarder bevatte onder andere een aantal kisten met een heel kostbare en persoonlijke collectie. De kisten zaten vol pronkzilver, exclusieve kleding en de resten van een bibliotheek.

De trouwjurk is vanaf zondag 13 november te zien in de nieuwe tentoonstelling Palmhoutwrak, samen met de inmiddels beroemde zijden jurk en nog veel meer exclusieve voorwerpen die in het wrak zijn gevonden, waaronder een bijzondere toiletset die moet hebben toebehoord aan een zeer welgestelde dame, en een kalfsleren boekband met het wapen van de koninklijke familie Stuart.

De tentoonstelling Palmhoutwrak vormt één geheel met de maquette van de Reede van Texel en de nieuwe tentoonstelling Wereldreis, over de wereldwijde handel in de 17e en 18e eeuw en de centrale rol van Texel daarin.

De gave zijden jurk. Beeld: Museum Kaap Skil

Zuurstofvrije vitrines: een unicum

Onderzoek heeft uitgewezen dat zuurstof en licht de belangrijkste veroorzakers zijn van de afbraak van textiel. Een tentoonstelling zonder licht is echter niet mogelijk. Omdat textiel onder zuurstofvrije condities niet sneller achteruit blijkt te gaan dan in een depot, is ervoor gekozen de textiele vondsten uit het Palmhoutwrak in zuurstofvrije vitrines, onder stikstof, tentoon te stellen. Zuurstofvrije vitrines worden bij hoge uitzondering gebruikt voor heel kwetsbare en unieke objecten. Zo wordt de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten in een zuurstofvrije vitrine bewaard. Het formaat van de vitrines bij Museum Kaap Skil is echter wel van een heel andere orde. Zulke grote zuurstofvrije vitrines kennen wereldwijd hun gelijke niet!

Om alle mensen te bedanken die aan de tentoonstelling hebben meegewerkt, heeft Mirjam Bakker, beeldend kunstenaar met Texelse roots, een kunstwerk gemaakt. Het werk bestaat uit foto’s van de betrokken personen die met elkaar de rode zijden jurk vormen. Het kunstwerk, dat ook dient als fotospot, is te bewonderen in de entreehal van het museum.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van Museum Kaap Skil.

Bron: Museum Kaap Skil

Publicatiedatum: 15/11/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.