Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Arthur van Dijk: “Koning sliep in mijn werkkamer!”

“De koning sliep in mijn werkkamer!” Dat verklapt de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, in de nieuwste aflevering van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. In die uitzending is ook daadwerkelijk het bed te zien waarin Lodewijk Napoleon, koning van Holland van 1806 tot 1810, in het huidige provinciehuis in Haarlem zijn verdiende nachtrust genoot.

Wat toen de slaapkamer van Lodewijk was, is nu de werkkamer van de Commissaris. Dat, en nog veel meer, vertelt Arthur van Dijk over het monumentale gebouw dat officieel ‘Paviljoen Welgelegen’ heet. Met reporter Chiara van der Pijl nemen we ook een kijkje in de Blauwe Zaal, de Statenzaal en de Antichambre. We zien een monument met een paleisachtige grandeur, die het parlement van onze provincie extra glans geeft. Maar we zien in dit journaal ook bewegend beeld van Koning Lodewijk. In kleur. Hoe kan dat?!

Bij de Buren: het provinciehuis Paviljoen Welgelegen. Foto: Erfgoed journaal Haarlemmermeer.

Tijd voor vernieuwing

Het is de aftrap van de nieuwe rubriek ‘Bij de Buren’, waarin het Erfgoed journaal de Ringvaart oversteekt. En niet langer alleen cultureel erfgoed in Haarlemmermeer, maar nu ook in haar randgemeenten in beeld brengt. De tweemaandelijkse YouTube-uitzending, die veel bijval krijgt, gaat haar derde seizoen in en dus was het tijd voor vernieuwing. Dat komt ook naar voren door periodieke aandacht voor het verduurzamen van monumenten, een heel actueel issue. Verder zijn er een nieuwe studio en een geactualiseerde vormgeving, waardoor het erfgoed weer eigentijds voor de dag komt.

Fanny Blankers-Koen: de vliegende huisvrouw met Hoofddorpse roots

75 jaar geleden, in 1948, won Fanny Blankers-Koen maar liefst 4 gouden atletiek-medailles op de Olympische Spelen in Londen. Destijds een unieke prestatie, waar heel Nederland van op z’n kop stond. Fanny groeide op in Hoofddorp en was lid van de Gymnastiek- en Atletiekvereniging Hoofddorp. Die vereniging bestond van 1904 tot 2007. Oud-voorzitter Jan de Bruijn en oud-secretaris Else Santink blikken in het Erfgoed journaal Haarlemmermeer terug op het rijke verenigingsleven en op de olympische successen van de ‘vliegende huisvrouw’, zoals Blankers-Koen vaak werd genoemd.

Bij de Gymnastiek- en Atletiekvereniging Hoofddorp. Foto: Erfgoed journaal Haarlemmermeer.

Henk Koelman weet àlles over De Stompe Toren

De Klaverman zet erfgoedvrijwilligers op camera in het zonnetje. Deze keer bezoekt hij Spaarnwoude en ontmoet Henk Koelman. Koelman is voorzitter van de stichting ‘Vrienden van De Stompe Toren’, is al decennia actief rond het kerkje, is er zelfs in getrouwd – en weet er bovendien alles van af. Als dank voor zijn inzet, ziel en zaligheid krijgt Koelman het Glazen Klavertje Vier uitgereikt, en kleinood speciaal gemaakt door glaskunstenares Ineke Kamman.

Over het Erfgoed journaal Haarlemmermeer

Erfgoed journaal Haarlemmermeer is een productie van stichting Meerdoc, in samenwerking met Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Historisch Museum Haarlemmermeer, Museum Stoomgemaal Halfweg, Cultureel Centrum Stompe Toren Spaarnwoude, Luchtoorlog- en verzetsmuseum CRASH ’40-‘45 en Fort van Hoofddorp. Adviseur van de redactie: Meer-Historie. Mediapartner: MeerRadio.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Haarlemmermeer, Rabobank Regio Schiphol, Het Cultuurfonds Noord-Holland en J.C. Ruigrok Stichting.

De Klaverman ontmoet Henk Koelman. Foto: Erfgoed journaal Haarlemmermeer.

Waar te zien?

Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer is te zien op YouTube (kanalen Meerdoc en MeerRadio), via Oneindig Noord-Holland (onh.nl), via VisitHaarlemmermeer.nl, via de websites/socials van de meeste deelnemende erfgoedlocaties en in ieder voorprogramma in Filmhuis Cpunt in Nieuw-Vennep. Daarnaast, wanneer relevant, via de websites en/of socials van Stadsherstel Amsterdam en Hoogheemraadschap van Rijnland. Het is een projectidee van Bram van Uchelen en Moreen Pattiruhu.

Bron: Meerdoc

Publicatiedatum: 28/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.