Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Jactivisme in het Zaans Museum

Natuuractivisme is actueler dan ooit. Pionier Jac. P. Thijsse dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums sprong begin 20ste eeuw al in de bres voor de natuur. Hij redde in 1906 het Naardermeer dat door de gemeenteraad Amsterdam als vuilnisstortplaats was aangewezen.

Verkade-album Het Naardermeer

Van 1903 tot 1940 en tussen 1965 en 1995 gaf Verkade 35 plaatjesalbums uit. Alle geschreven door gerenommeerde auteurs als Jac.P. Thijsse en A.F.J. Portielje en geschilderd door bekende schilders waaronder Jan Voerman jr., Willem Wenckebach en Jan van Oort.

In het album Het Naardermeer neemt Jac. P. Thijsse de lezers mee op zijn verkenningen vanuit zijn schuitje, met zijn notitieboekje op zak, varend door het riet. De illustraties – door Voerman jr., Van Oort en Wenckebach – geven een indruk hoe het Naardermeer er destijds bij lag.

Thijsse en de koninklijke familie in een bootje op het Naardermeer. Via Zaans Museum.

Jactivisme

Het behoud van het Naardermeer werd de aanleiding voor de oprichting van Natuurmonumenten. De presentatie Jactivisme, laat middels de aquarellen uit het album Het Naardermeer zien wat er verloren had kunnen gaan zonder de actie van Thijsse. En moedigt bezoekers aan de Jactivist in zichzelf te ontdekken.

Jactivisme is van 1 februari 2024 t/m eind januari 2025 te zien in het Zaans Museum. De presentatie is tot stand gekomen in samenwerking met Natuurmonumenten.

Bron: Zaans Museum

Publicatiedatum: 27/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.